Заселяє село… по оголошенню

Сільський голова запрошує молоді сім’ї переїжджати до Липчан

Ситуація, яка склалася у Липчанах Могилів-Подільського району, знайома багатьом селам. Молодь втікає у місто, старі люди помирають, оселі заростають бур’янами, все валиться. Хтось мовчки за цим спостерігає, а от Козлівський сільський голова Микола Сафтюк вирішив врятувати своє село від вимирання і подав у газету оголошення, що запрошує молоді сім’ї на поселення. «Житло можна придбати на виплату», – ця фраза стала ключовою, і потягнулися сюди люди з усіх куточків України.

Щоб не закрили школу, пообіцяв збільшити кількість дітей

Микола САФТЮК (справа) спілкується з новоселами

Микола САФТЮК (справа) спілкується з новоселами

Село Липчани розкинулося на мальовничих пагорбах, в обіймах лісів, річки Дністер та її притоки Караєць. Навколо такі пейзажі, що сідай і картини малюй. Проте пенсіонерам до цієї краси вже байдуже, а молоді немає, щоб нею милуватись. У великій просторій школі залишилося мало дітей, тому районні чиновники вирішили її закрити. Микола Іванович був противником такого рішення, тож спілкуючись з керівництвом, пообіцяв, що незабаром кількість дітей збільшиться – і класи наповняться. Очільники району з усмішкою сприйняли його запевнення. Та все ж вирішили дати час впертому голові на вирішення цієї проблеми.

– Отоді я й згадав оголошення, яке бачив колись у газеті: «Куплю хату в селі». Подумав: а чому б не запросити людей у Липчани? Може, хтось не має житла, то у нас великий вибір. І ціни доступні, не такі захмарні, як на міські квартири, – розповідає Микола Іванович.

Сказано – зроблено. Вже за тиждень чоловік пожинав плоди своєї задумки. На мобільному постійно лунали дзвінки з різних областей України. Щоб багато не розповідати, голова гостинно запрошував усіх на оглядини. Приїжджали з Волині, Хмельниччини, Чернівецької та Одеської областей. Придивлялися, прицінювалися і, що найприємніше, залишалися.

Кредит на житло дає голова

На території Козлівської сільської ради, до якої належать Липчани, проживає 1300 осіб, з них 500 – у вищезгаданих Липчанах. Майже 30 осель стояли колись пусткам, нині їм дають друге життя. Позитивний результат зі своєї задумки Микола Сафтюк отримав не лише завдяки пресі, а й сюжетам по телебаченню.

– У нас є різні будинки. Вісім маємо таких, куди можна заселятися хоч сьогодні, але більшість потребують ремонту. Тому й ціни коливаються від шести тисяч гривень до п’ятнадцяти, – розважливо відповідає на наші запитання очільник громади. – Найчастіше до нас звертаються малозабезпечені сім’ї, які не мають змоги заплатити всю суму одразу. Я у цій справі виступаю посередником та своєрідним гарантом. Угоду укладаємо втрьох – продавець, покупець та я. Якщо приїжджому з поважних причин не вдається вчасно оплатити потрібну частку – закладаю свої гроші, а потім та людина зі мною розраховується.

Під час імпровізованої співбесіди Микола Сафтюк визначає характер гостей – пияків та ледарів у селі бачити не хочуть. Таким голова одразу показує зворотний шлях. З часу опублікування оголошення минуло кілька місяців, а у Липчанах вже оселилося п’ять молодих сімей. У кожній по троє дітей, в одній чекають на народження четвертої. Ось так Микола Іванович виконав свою обіцянку. Першими переїхали в село Світлана і Володимир Дикі. У них троє хлопчиків віком півтора, три і шість років. Раніше всі мешкали разом з батьками у сусідньому селі Козлів, та після народження малюків у хаті стало тісно, тож, зачувши про запрошення голови, вирішили ним скористатися. Придбали непоганий дім за шість тисяч гривень, навіть деякі меблі колишній господар новоселам залишив. Радіють тепер, що мають свій куточок.

Купили собі тут домівку і люди з Ківерцівського району, що у Волинській області. Багатодітна сім’я переїхала лише нещодавно, але вже потоваришували із сусідами і всім розповідають, що їм подобається нове село. Відновив роботу дитячий садочок, є школа, два магазини, люди порядні та дружні, гуртом усім допомагають. А завдяки енергійному та цілеспрямованому Миколі Сафтюку скоро у кожній порожній домівці залунає дитячий сміх. Він уже неодноразово доводив своїм землякам, що вміє дотримувати слова.

Руслана ТАТАРИН,

Вінницька область

 

  •  
Comments:

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>