Волинський храм відсвяткував 230-річчя

Один із найстаріших храмів Ратнівщини відсвяткував 230-річчя. Збудований він у невеличкому селі Краска в ім’я Успіння Пресвятої Богородиці у 1783 році. Більш як через 200 років храм обновили, адже він був закритий, а громада знята з державної реєстрації. Святиня збереглась завдяки тому, що була внесена до реєстру пам’ятників архітектури національного значення.

– Закрили церкву у 1961 році, – розповідає колишній староста Іван Тусюк, тривалий час тут старостував і його дід. – Три з половиною роки я їздив, аби її знову відкрили. Був у міністра по релігії Харчева у Москві, він показав документи, що наша церква діюча, а я їм показав три фотографії святині, на якій уже дах обвалився. Вони взяли якусь книжку Волинської області, в якій всі церкви, і звірилися по моїх фотографіях. Тоді погодились, що то той самий храм. Був у Києві, зустрічався з Леонідом Кравчуком, він тоді заявив, що поки він при владі, ні одна церква в Україні не відкриється. А віддали нам храм лише у 1989 році. Ніхто й не надіявся, що громада його відремонтує. Перед тим мені приснився сон, у якому прийшов дід у білій сорочці і сказав, що з правого боку біля престолу я знайду церковні документи. Розчищаючи храм, знайшов Антимінс – плат із мощами, який повинен лежати на престолі у церкві (якщо немає такого плата – літургія не звершується). Він був виписаний ще Шептицьким. А літопис села, який вели священики з дня заснування церкви, не знайшли. Лише декілька листів із земельної книги та дві карти. Одна з них – 1880 року, зберігається у мене, а іншу, ще старішу, віддав владиці Варфоломію для музею.

З нагоди престольного свята у храмі відбулося святкове Богослужіння, яке провів разом зі священиками округи настоятель храму отець Олександр. А вже пізніше у місцевому клубі відбулися розіграш лотереї та концерт, учасниками якого були і діти, і дорослі.

Валентина ПИЛИПЧУК,

Волинська область

 

  •  
Comments:

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>