Історичну естафету Козина перейняло двадцять перше покоління

У курені Гранівської школи

У курені Гранівської школи

24 серпня село Козин Радивилівського району святкувало не лише День Незалежності України, але й віхову дату у своїй історії –  525-літню. З цієї нагоди Бог дарував поселенню  і гарну погоду, і небувале велелюддя, і чимало інших благодатних миттєвостей, серед яких – народження ще одного козака-українця з козинською пропискою.
Вітаючи Козин з днем народження, голова Радивилівської районної ради Олександр Пастух порівняв його зі своєрідним феніксом, що постав з попелу, бо принаймні тричі поселення вставало з колін. Вперше – після монголо-татарської навали, коли від Козина фактично нічого не лишилося. Втретє – за радянської влади, коли прихожани захистили свій храм від розвалу, а затим від перетворення на музей. У ХVII столітті Козин «відзначився» на всю округу. Тоді зі святої Почаївської лаври було викрадено чудотворну ікону Божої Матері, і вона опинилася не де-небудь, а у Свято-Покровській козинській обителі. Знаючи про таку зверхність пана Фірлея, власника Козина, католика за віросповіданням, полковник Іван Богун вирішив відновити справедливість – повернути святий образ до Почаєва. У результаті цієї облоги, а також внаслідок баталії між козаками та поляками у ході Берестецької битви, у Козині вціліли лише три будівлі. Зате Почаївська ікона опинилася на своєму родовідному місці.
Головним апогеєм козинського свята стала молитва у Свято-Покровському храмі  за упокій всіх, хто у минулі часи населяв тутешні терени, і за здоров’я тих, хто нині стверджує сучасність Козина. Продовжилося свято урочисто-пошанувальним дійством на місцевому стадіоні. Тут відбулося нагородження найдостойніших жителів села, серед яких – Дмитра Савчука, колишнього голову сільської ради, який керував тутешньою громадою майже два десятки років. Десятці жителів Козина присвоїли ймення почесних громадянин села. Також було вручено посвідчення багатодітним матерям Козина. Найактивніших членів громади відзначено грамотами районної та обласної державної адміністрації. Гарним подарунком до свята став концерт за участю місцевих аматорів та гостей, яких найяскравіше представив заслужений діяч естрадного мистецтва України Володимир Гамера.
Надзвичайно вразили жителі Козина своїми кулінарними та ремісничими талантами, організувавши виставку куренів. Спортивна майстерність козинців проявилася на футбольному полі, де один одному протистояли ветерани та юнаки. А найрадіснішою подією свята стало повідомлення про те, що Козин поповнився ще одним новонародженим мешканцем – у родині Ярмусів.
– Свято в Козині вдалося на славу, – прокоментував подію голова Радивилівської районної адміністрації Анатолій Грисюк, – особливо щодо пошанування та примноження набутих цінностей. І цей приклад показує, наскільки історична дата може стати гарною спонукою для гуртування громади, яка в Козині (а там нараховується 1500 жителів) за всю свою 500-літню історію чи не найбільш масово зібралася.

Сергій НОВАК,
Рівненська область

  •  
Comments:

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>