Україна висунула Росії умови задля додаткового закачування газу у сховища

Україна погодилася створити запаси газу, необхідні для гарантування безперебійних постачань в країни ЄС. Правда, Київ піде на це лише за умови, що Москва надасть на ці цілі безвідсотковий. Від вирішення цього питання залежить і те, чи зрушаться з мертвої точки переговори про ціну палива.

Київ і Москва почали переговори про збільшення об'ємів закачування газу в підземні сховища (ПХГ), розповіли «Ъ» два високопоставлені джерела у «Газпромі» і українському Міненерго. Досі Україна заявляла, що закачає тільки необхідні їй 14 млрд кубометрів, а російська монополія вимагала збільшити цей об'єм до 19 млрд кубометрів для забезпечення безперебійного транзиту до ЄС. «Ми не хочемо повторення ситуації 2009 і 2011 років, коли нас звинуватили в тому, що ЄС недоотримав російський газ. Насправді це «Газпром» понизив об'єми прокачування, але довести це ми не змогли - наша газотранспортна система досі не скрізь обладнана лічильниками, які б показали, скільки газу зайшло з території Росії», - пояснив співрозмовник «Ъ» в Міненерго.

Зараз, за інформацією видання, Україна запропонувала «Газпрому» свої варіанти врегулювання проблеми. Один із них передбачає придбання додаткового об’єму газу для закачування, але тільки за умови, якщо «Газпром» або «Газпромбанк» нададуть безвідсотковий кредит на це. Так на придбання 5 мільярдів кубометрів газу потрібно приблизно 2 мільярди доларів. Росія вважає таку пропозицію найбільш прийнятною.

 

  •  
Comments:

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>