Голландці дивувалися, чому в українському селі немає запису до лікаря І пообіцяли не казати внукам, що канікули у нас аж три місяці

Село Карпилівка Рокитнівського району гостинно зустрічало гостей з далекого Королівства Нідерланди – подружжя Яна та Хею Бішоп з міста Апельдорн. Ян – приватний детектив, Хея – бібліотекар у виїзній бібліотеці-трейлері, змінна медсестра та водій у страховому сервісі. Вони вже давно заснували благодійну організацію «Надія» і щороку відвідують Україну. Це вже сімнадцятий візит подружжя у нашу країну та третій у Карпилівку.

Ян та Хея БІШОП

Ян та Хея БІШОП

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Гості відвідали Карпилівську школу, адже чи не в кожному навчальному кабінеті є їхні подарунки. Це класні дошки, книги, аудіокниги, відео. Перекладачами були вчителі англійської мови нашої школи Сніжана Трохимчук та Марина Єремейчук.
Гостей здивували наші довгі літні канікули. Вони навіть пообіцяли не розказувати про це своїм внукам, бо у Голландії школярі відпочивають лише шість тижнів улітку. Також розповіли, що у них на уроки для допомоги вчителю часто запрошують батьків. Не розуміє Хея наших медичних довідок у школу, які видаємо учням: «Хіба це не обов’язок батьків – поставити до відома вчителя, просто зателефонувавши?»
Хея з професійною цікавістю відвідала Карпилівську лікарню. Дуже толерантно радила та робила зауваження і ще частіше дивувалася:
– Чому до лікаря немає запису, і всі прийшли одночасно? Лікар в Голландії виділяє до 10 хвилин на одну скаргу пацієнта. Якщо маєш ще одну, повинен записатися на додаткові 10 хвилин.
А побачивши вазони в лікарні, аж вигукнула: «Адже в землі багато бактерій!» Новим для неї був метод вимірювання очного тиску. Гості обіцяли шокувати голландських окулістів фотографіями цієї «дивної процедури»: «У нас вимірюють очний тиск за допомогою пневматичного безконтактного тонометра». Дещо розповіли і про свою медицину: щомісяця кожен працюючий (пенсія у 65 років) платить за медичне страхування від 1000 євро.
Справжнім відкриттям для голландців став факт, що в Україні часто ховають померлого за одну добу. А в Нідерландах мерця тримають в морозильній камері від трьох до п’яти діб і лише тоді ховають або кремують.
На жаль, на багато запитань ми не змогли дати їм відповіді. «Чому в Україні так багато людей з надлишковою вагою, але вони не їздять на велосипедах? Цим екологічним транспортом в Голландії добираються на роботу та відпочинок усі. Навіть королі та принцеси не створюють пробок на дорозі, бо не цураються ровера». Також вони питали: «Чому у Вас такі захаращені дренажні канави? Якби таке було у Нідерландах, наша держава перестала б існувати. Адже велика територія країни знаходиться нижче рівня моря і зберігається завдяки меліорації».
Сім’я Бішоп вже добре знайома з українською їжею. Смакували вони борщем, супом, варениками, салом, млинцями. Ми зрозуміли, що попри відставання у багатьох сферах життя, можемо все ж таки похвалитись нашою кухнею. Бо на запитання про оригінальні нідерландські страви вони відповідали так: «Вранці їмо хліб з маслом, варене яйце та каву; в обід – хліб з м’ясом та сік; увечері – картопляне пюре з тушкованими овочами та м’ясом. І так щодня». Вони не люблять американські кондитерські вироби, а молодь переважно п’є колу та пепсі.
Ось так завдяки благодійникам Бішоп далека Голландія стала для нас ближчою, зрозумілішою. Адже країна – це люди, які її населяють. А об’єднує людство розуміння, взаємодопомога і віра в Бога.

Ольга КОЗАЧЕНКО,
вчитель світової літератури
Карпилівської ЗОШ I-III ступенів,
Рівненська область

  •  
Comments:

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>