Бусла Іванка виходжувала вся сім’я Діти ловили йому жаб і навчили літати

 Лелеки на подвір’ї родини Сахаруків живуть вже кілька років


Лелеки на подвір’ї родини Сахаруків живуть вже кілька років

Коли зайдеш на подвір’я родини Сахаруків із Паридубів Старовижівського району, одразу помічаєш, що господарі люблять природу. Всюди квіти, зелено, а на одній з будівель, де зберігається сіно, як охоронець, стоїть лелека. Він з’явився у цій родині десять літ тому.
– Якось наші діти, син Сергій та донька Люда, бавилися на сусідському подвір’ї й побачили, що із лелечого гнізда випало маля, – розповідає Іван Петрович. – Підібрали його і принесли додому, щоб виходити. Я підтримав їхню ідею, хоча знав, що клопоту буде чимало. Поселили його у хліві, зробивши гніздечко із сіна. Основна турбота про птаха лягла на плечі Сергійка, адже він ловив для бусла не тільки рибу, але й шукав у лісі равликів, добував з водойм навіть… жаб.
– Хлопець дуже любить природу, тож не нарікав. Від нього, малого, ні гриби, ні ягоди в лісі не могли заховатися. А що вже рибалити любив… – додає мама.
Коли Іванко (так назвали птаха) підріс, почали додавати до його раціону харчування ще й картоплю. Діти помалу навчили його літати. Як? Самі розправляли руки і махали ними, показуючи лелеці, як треба підніматися у небо. А потім брали його і підкидали… Потрохи бузько освоїв науку і згодом вже сам дбав про корм для себе. А у серпні якось недолуго почав майструвати собі гніздо. Однак пташиний інстинкт, видно, покликав у дорогу, бо коли зібрали врожай зернових, птах тричі облетів навколо хати і з журливим криком (видно, дякував за гостину) відлетів у теплі краї. Яким же було здивування Сахаруків, коли Іванко навесні повернувся до їхньої хати з парою і заходився знову майструвати собі гніздечко. Іван Петрович їм допоміг: зробив на будівлі підпору. І тепер лелеки щороку сюди прилітають. Чи то Іванко, чи його потомство тут гніздиться – вже й не знають. Але навіть не уявляють подвір’я без цих довгоногих красенів.
…Вилетіли з батьківського гнізда діти Сахаруків, приїжджають до них у гості. І дуже радіють, побачивши птахів на даху. Ними врятованих…
Марія ДУБУК,
Волинська область
Фото автора

  •  
Comments:

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>