На графській бричці – під вінець та в баню

Юрій Демчук із села Маслянка Млинівського району – пристрасний фанат коней. Має пару – Гнідого та Попелястого. У будні дні ними оре, сіє, жнивує, ярмаркує, а на свята таксує на графській бричці – з козацькими піснями та дзвоном бубонців.

Ось таке воно, маслянське радіотаксі у кінній упряжці

Ось таке воно, маслянське радіотаксі у кінній упряжці

Якраз саме для такого слугування селянин і змайстрував бричку. А на додачу до власної недавно отримав ще й батькову. Нею колись волинських графів возили, а потім, переробивши на гумовий хід, користувалися у колгоспі. Нині ж вона для Юрія Демчука радше як сімейна реліквія, хоч вряди-годи і в неї селянин запрягає коней.

Натомість власна бричка, зроблена під панський манер, фактично кожної неділі на ходу. Найчастіше її можна побачити в селищі Млинові, коли проходять різні масові заходи, святкування. Тож є охочі покататися на екзотичному возі.

– Якось возив людей на Волинь, за сто з лишком кілометрів від дому, – каже Юрій Семенович, – захотілося їм ось таким чином, із форсом, завітати на весілля… А там ще й молодій парі закортіло «вітерцю» спробувати. До церкви молодих доставляв. Так гарно усе вийшло – хоч кіно знімай. А ще краща сцена для кіно – коли возив по Млинову графа Ходкевича із графинею під час театралізованого дійства. Загалом я користуюся своєю бричкою уже понад десять років. Причому щоліта стараюся щось у ній вдосконалити – то брезентовий тент змайстрував, то сидіння зробив, як у дивана, то старовинні ліхтарики поставив. І тепер можна як удень, так і вночі впевнено курсувати.

Не так давно виникла у пана Юрія ідея створити з брички своєрідне радіотаксі. По боках написав номери телефонів, за якими можна замовляти поїздки. І дзвінки, хоч не часто, але почали лунати. Особливо останнім часом, з нагоди запрошень на весілля. Нареченій у гурті дружок подобається роз’їжджати на бричці і запрошувати родину на гостину. Ще одна «коронка» Юрія Демчука – дві підкови, які є атрибутом щастя, у що свято вірить і сам фірман. Як зізнається, забобонно тричі постукуючи по дереву, в одному щастило точно – за десять років його жодного разу не спиняла міліція. Зрештою, за що спиняти: правил не порушує, номера зі знаком Євросоюзу LT 40608 ВС має, добру справу робить…

Нещодавно Юрій Демчук вигадав ще одну приємну оказію – подорож на конях до руської бані. Цю дерев’яну лазню він змайстрував власноруч, а її родзинкою стали «припарки» із цілющих трав. Відтак з’явилося чимало охочих скористатися такою оздоровчою процедурою. Більше того, після бані Юрій Демчук на бричці розвозить парильників по домівках.

– І людям користь, і мені в радість, – каже Юрій Демчук, – гроші за такі подорожі не беру, просто хочеться робити людям добро, а в цьому мені вірно слугують мої коні та графська бричка.

Сергій Новак,

Рівненська область

 

  •  
Comments:

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>