Чи належить вдові пенсія чоловіка?

«Я ветеран війни. Кілька місяців тому помер мій чоловік, який був учасником бойових дій. Чи належить мені його пенсія?»

Галина Яківна,

Волинська область

 

Відповідно до статті 36 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування», пенсія у зв’язку із втратою годувальника призначається непрацездатним членам сім’ї померлого, які були на його утриманні, за наявності у годувальника на день смерті необхідного страхового стажу. Зокрема, непрацездатними членами сім’ї вважаються дружина (чоловік), батько, мати, якщо вони є інвалідами або досягли пенсійного віку. Пенсія у зв’язку із втратою годувальника призначається в розмірі: на одного непрацездатного члена сім’ї — 50 відсотків пенсії за віком померлого годувальника; на двох та більше непрацездатних членів сім’ї — 100 відсотків пенсії за віком померлого годувальника, що розподіляється між ними рівними частками.

Постановою Кабінету Міністрів від 2008 року передбачено, що у разі, коли щомісячний розмір пенсійних виплат (з урахуванням надбавок, підвищень та інших доплат до пенсій, встановлених законодавством, крім пенсій за особливі заслуги перед Україною) не досягає в осіб, яким призначено пенсію у зв’язку з втратою годувальника, на одного непрацездатного члена сім’ї 100 відсотків, на двох – 120%, на трьох і більше – 150% прожиткового мінімуму, встановленого законом для тих, хто втратив працездатність, то таким особам надається щомісячна державна адресна допомога до пенсії в сумі, що не вистачає до зазначених розмірів.

Розмір пенсійних виплат, які отримує більшість пенсіонерів, значно перевищує мінімальний розмір пенсії у зв’язку з втратою годувальника на одного утриманця. Тобто розмір пенсії за віком пенсіонера в більшості випадків значно вищий, ніж тоді, коли б він отримував пенсію у зв’язку з втратою годувальника на одного утриманця.

Якщо чоловік читачки був нагороджений орденами (а швидше за все, таки був), вона має право на пенсію в разі втрати годувальника за нагороди чоловіка, відповідно до Закону «Про пенсії за особливі заслуги перед Україною». Розмір цієї надбавки до її пенсії буде становити 70 відсотків від величини надбавки, яку отримував її чоловік за свої нагороди. Ця надбавка встановлюється з дня подання в органи соціального захисту населення за місцем проживання необхідних документів для її призначення. В даному разі це копії орденських книжок чоловіка, його трудової книжки, свідоцтва про смерть, свідоцтва про одруження, паспорта заявниці.

 

 

  •  
Comments:

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>