Корецькі гарбузи – для європейської фармакології

Виявляється, і на гарбузах, які зазвичай селяни згодовують худобі, можна заробити. Австрійська компанія, яка з 2010 року вирощувала олійні гарбузи на півдні та в центральній Україні, нині співпрацює з Рівненщиною. Зокрема, цією культурою вже засадили сільгоспугіддя у Здолбунівському, Дубенському, Рівненському, Острозькому, а також Корецькому районах. Загалом баштанні нині квітують на понад трьох тисячах гектарів місцевих полів. Тисяча з них – у Корецькому районі. Представники іноземної компанії запевняють, що розвитком корецько-австрійського бізнесу задоволені. Мають із того користь і місцеві жителі, оскільки вигідно здали в оренду свої паї.

ТзОВ «Поліський стандарт» зареєстрували в Іванівській сільській раді Корецького району торік у жовтні, повідомляється на сайті Корецької райдержадміністрації. Нині тут працює 35 місцевих жителів. Олійні гарбузи для господарства вирощувати вигідно – австрійці скуповують усе без винятку насіння і платять за кожну тонну 500 євро. Іноземці зацікавлені в якнайбільшій врожайності – насіння найвищого ґатунку використовують у фармакології, інше – у кондитерській промисловості та для хлібопечення, основну ж масу переробляють на олію. Австрійці постачають у країни ЄС 80 відсотків цього продукту. Іноземці мають власні потужні склади та переробку, тому зацікавлені в якісній сировині та збільшенні посівних площ. Якщо у Корецькому районі засіватимуть втричі більше гарбузів, то є перспектива закупівлі сушильного комплексу. Нині для цього підшуковують вільні землі та зацікавлюють одноосібників. Селяни вже отримали сортовий посівний матеріал і доглядають цю культуру на власних городах. «Нині в районі не використовується земля лише у двох сільських радах. Утім вже є домовленості з агрофірмами, які готові 1300 гектарів таких площ включити в орний клин. Тож у Корецькому районі кожен гектар буде затребуваний, – переконаний голова Корецької райдержадміністрації Михайло Волинець.

Підготувала Марія ДУБУК,

Рівненська область

 

  •  
Comments:

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>