Євросоюз нищить банківську таємницю

Уже для багатьох стає очевидним, як Брюссель, прикриваючись різноманітними «правдолюбивими» гаслами, чинить відвертий тиск на права і свободи людей. Це вже починає обурювати і європейців. Хоча, як кажуть, назвався грибом – лізь у кошик.

Єврокомісія уже підготувала законопроект про створення єдиної бази даних, у якій будуть міститися не тільки імена вкладників та назви компаній, але й належні їм дивіденди, відсотки за вкладами та інші доходи. Якщо цей документ приймуть, він стане першим в історії Європи обмеженням банківської таємниці. У законопроекті йдеться про створення системи автоматичного обміну даними, що дозволить отримувати повну інформацію про вклади, включаючи їхній інвестиційний дохід. Це дасть можливість Брюсселю стежити не тільки за індивідуальними вкладниками, але й за найбільшими інвестиційними і хеджевими фондами.

Нагадаємо, наприкінці минулого року Альгірдас Шемета (литовський і європейський політик) представив план дій Єврокомісії по боротьбі з офшорами та іншими юрисдикціями, які дозволяють великому бізнесу економити на податках. Загальний обсяг коштів, які заможні громадяни зберігають в офшорах, у 2010 році склав 32 трлн доларів.

Нові заходи влади ЄС найперше вдарять по Люксембургу та Ірландії, які в силу особливостей місцевого законодавства стали притулком для більшості фондів з континентальної Європи. У Люксембурзі зареєстровано близько 150 банків, більшість яких є підрозділами закордонних структур. «Ми можемо без великого збитку ввести автоматичний обмін інформацією з 1 січня 2015 року, – заявив прем’єр-міністр Люксембургу Жан-Клод Юнкер. – Ми змінили свою позицію не внаслідок тиску ЄС, а тому, що американці не залишають нам вибору. Вони займаються фінансовим бізнесом тільки з тими країнами, які погоджуються на автоматичний обмін інформацією».

Між тим така ініціатива зустріла серйозний опір з боку Австрії, у конституції якої є положення про непорушність банківської таємниці. Хоча банкіри в один голос переконують у невиправданості нововведення – воно підірве довіру до банків.

  •  
Comments:

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>