Чому Бог одні прохання наші приймає, а інші відхиляє?

Коли маємо проблему чи якісь бажання, ми часто звертаємося в молитві до Бога, аби допоміг нам. Але буває, що Бог ніби не чує нас. Чому так відбувається – нам пояснюють святі отці, а точніше, Єфрем Сирін, християнський святий, який жив у IV столітті.

Бог за всемогутністю Своєю все може зробити, але у всьому діє премудро, і хоч все для Нього є можливим, однак творить лиш те, чому слід статися. І ти, маючи намір просити, перед тим, як вдатися до Подателя, розглянь прохання своє, чи чисте воно, зрозумій причину, яка спонукує до нього. Кожен, хто просить, повинен уподібнюватися Подателеві. Він може дати нам все, але не дає того, що є згубним. Уста, з яких виходить і добре, і лукаве – неприборканий кінь, тому потрібна для них вуздечка, інакше прагнення їх потягне у прірву.

Якщо просимо корисного – приймає прохання, якщо шкідливого – відхиляє. Уста можуть просити всього, але Бог сповнює тільки те, що корисне. Усі прохання з вірою приймаються Ним. Божественна велич бажає одержати плоди з рук віри, тому що вона очищає серце того, хто просить, від неподобства сумнівів розуму. Благий Податель дивиться і на прохання, і на час. Як плід, зірваний передчасно, шкідливий, так і дар, невчасно даний, завдає шкоду, а згодом він же є корисний. Якщо прохання несвоєчасне, то Податель зволікає виконати його. Він премудрий, дивиться на прохання та час, і, якщо бачить, що воно нині марне, але буде корисним згодом, притримує виконання його до іншого часу. Хоча й сумно тому, хто просить, що не сповнилося бажання його одразу, але Податель свого часу втішить його користю. Якщо б сповнювалися всі прохання, то сталося б пагубне безладдя, тому що ті, які просять, стали б шкодити один одному.

Подякуймо ж Благому за те, що дає Він, і поклонімося Правосудному за те, у чому відмовляє. Він такий Податель, у Якого скарбниця – рясне джерело благ, і Який ніколи не відмовляє в дарах. Якщо ж і відмовляє іноді до часу – то для того, аби дар став дорогоціннішим для тих, кому дається, і щоб той, хто його приймає, був стараннішим в молитві. Якщо б усе подавалося негайно, то припинилася б молитва.

 

 

  •  
Comments:

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>