У вісімдесят – на найвищу точку світу

80-річний японський альпініст нещодавно піднявся на гору Еверест і став найстаршим підкорювачем найвищої вершини у світі. За словами членів команди, Юічіра Міура вже сходив на неї у 70 та 75 років. До нього найстаршою людиною, що піднялась на цю гору, був 76-річний Мін Бахадур Шерхан з Непалу, який став рекордсменом у 2008 році. Тепер йому 81, і він знову збирається підкорити Еверест.

Рекордсмен Юічіра МІУРА (справа) подолав найвищу вершину

Рекордсмен Юічіра МІУРА (справа) подолав найвищу вершину

Пан Міура дістався вершини через сім годин:

– Я зробив це! – сказав альпініст, розмовляючи по супутниковому телефону зі своєю родиною та тими, хто його підтримував. – Я не міг уявити, що зможу дістатися до найвищої вершини у світі – Евересту – у 80-річному віці. Це найкраще відчуття, хоча я повністю виснажений. Навіть у 80 я ще на багато що здатний.

Разом з паном Міурою піднімалися ще три японські спортсмени, зокрема його син, а також шість представників непальської народності шерпа. Юічіра Міура раніше займався екстремальним лижним спортом і навіть встановив світовий рекорд зі швидкісного спуску, проте у 2009 році зламав тазову кістку та ліве стегно, а також пережив низку операцій на серці. Перед сходженням на Еверест він сказав, що це буде випробуванням меж його можливостей та вшануванням «матінки Природи». «Якщо межею у віці 80 є вершина гори Еверест, найвища точка світу, та людина є найщасливішою», – написав він на своїй сторінці в Інтернеті, присвяченій експедиції.

Підготувала

Тетяна ХУТІРСЬКА

 

  •  
Comments:

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>