Чому не показує час годинник за мільйон євро?

Будучи нещодавно на екскурсії у столиці Угорщини – місті Будапешт, наш гід звернув увагу на незвичний круглий пам’ятник. Виявляється, це гігантський пісочний годинник, який встановили у 2004 році з нагоди вступу країни у Євросоюз. Керівництво Угорщини так раділо цій події, що не пошкодувало на нього мільйон (!) євро. Чесно кажучи, дивлячись на цю круглу штукенцію, не одразу здогадаєшся, що перед тобою. І таку величезну суму можна було витратити на більш корисну річ. Цікаво, що годинник відмірював не хвилини, а дні року. Раз у рік його перевертали, щоб пісок «рахував» наступні 365 днів. Сотні будапештців та гостей міста приходили на площу з шампанським, щоб урочисто відзначити цю подію. Це стало доброю місцевою традицією. Але кілька років тому пісок перестав сипатися – годинник зупинився. Його й досі ніхто не відремонтував. Чому?

– Угорці незадоволені життям у Євросоюзі, тому й не хочуть відновлювати час, який нагадує їм про необдуманий крок, – жартома, а може, й всерйоз відповів екскурсовод.

Тепер величезна скульптура приваблює туристів. Ні, не оригінальною задумкою архітектора, швидше як непотрібна річ, на яку витратили величезні гроші.

Руслана ТАТАРИН

Фото автора

 

  •  
Comments:

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>