Велимче – наша надія і опора тижневик «вісник+К» тут читають у кожній другій хаті

Майбутня читачка нашої газети

Майбутня читачка нашої газети

Газета «Вісник+К» започатковує нову рубрику – «Вісниківське село». Саме у ній ми будемо розповідати про наших надійних друзів – читачів. З ними два роки тому редакція проводила зустрічі у Більській Волі Володимирецького району, Острожці Млинівського району Рівненської області та Велимчі Ратнівського району Волинської області. І ось ми знову на Ратнівщині. Читачів «Вісника+К» у цьому селі додалося. Сьогодні видання читають аж у 371 оселі. Як живуть наші друзі, хто є найактивнішим читачем, як люди знаходять час для читання, адже сьогодні в селі стільки клопотів на городі, що й голови нема коли підняти – це все ми вирішили з’ясувати і в листонош, і у господарів.

 

 

 

Працівники пошти із Велимча: Людмила ПОВХ, Любов ЛЕТИЧ, Тетяна НАХОД

Працівники пошти із Велимча: Людмила ПОВХ, Любов ЛЕТИЧ, Тетяна НАХОД

За газету спочатку береться господар, а потім усі інші

Велимче належить до сіл-старожилів, адже йому виповнилося понад п’ятсот літ. Хоч і розташоване у глибинці району, однак до неперспективних не належить. Навпаки, як розповів сільський голова Василь Філозоф, це населений пункт з майбутнім. Адже народжуваність тут переважає над смертністю. Щороку на світ з’являється до 50 діток. По сільській раді нараховується 789 господарств, де проживає майже три тисячі людей. Четверта частина – діти. Виживає Велимче за рахунок сільського господарства. Багато люду виїжджає на заробітки у Росію.

– Наші господарі важко працюють, – розповідає Любов Летич, завідувачка поштового відділення. – Однак знаходять час і для читання. Ми отримуємо 1300 примірників періодики, та «Вісника+К» передплачують найбільше: у кожній другій хаті. Є попит і на журнал «Люди і долі». Наших трударів цікавлять новини не тільки з нашої області, але й сусідніх, невигадані історії, тематичні сторінки, де порушуються злободенні проблеми.

Надія МАЖУЛА не перший рік дружить з «Вісником+К»

Надія МАЖУЛА не перший рік дружить з «Вісником+К»

Разом з Любою Дмитрівною у поштовому відділенні трудяться листоноші Людмила Повх та Тетяна Наход. До речі, вони свій день народження відзначають в один день – 5 травня. Цього року він співпав з великим святом – Великоднем. Велимчанським поштовикам доводиться долати не один кілометр велосипедом, щоб розвести газети та журнали.

Любов Дмитрівна, яка тридцять літ відпрацювала в галузі, каже, що колись на пошті був коник. Ним розвозили людям не тільки газети та журнали, а й посилки.

– То в селі найкращий транспорт. І навіть зараз він би згодився. Бо коли негода, то по наших вулицях без гумовців не пройдеш, – додає начальник місцевої пошти.

– Є люди, які неодмінно хочуть отримати періодику в день випуску, – розповідає Тетяна Миколаївна. – От, наприклад, Василь Капітула. Хоч має чоловік за плечима понад сім десятків літ, але в його оселю надходить щотижня кілька газет і журналів. Якби всі так в селі читали, то наше поштове відділення було б найуспішнішим в області з передплати. Та й «Вісника» пенсіонер полюбив з самого початку його виходу.

Василь Герасимович каже, що спочатку він перечитує пресу, а потім уже решта членів родини.

– Я завжди багато читав, – зізнається. – І коли працював у торгівлі експедитором, продавцем, і коли перейшов у колгосп, звідки й на пенсію провели. Мав велику сім’ю, виростили з дружиною Ольгою п’ятеро дітей. А щоб можна було більше взяти города, то й змушений був перейти працювати у сільське господарство. Адже утримував корівчину, бичків, а добрий сінокіс давали тільки членам колгоспу. Тому й трудився там. Шкода, що зараз його вже нема. Багато люду втратили роботу. Самотужки виживають. Ось і мій син працює у власному господарстві: допомагаємо йому утримувати дві корови, кобилу, лоша, нажили тракторця. Вирощуємо картоплю, моркву. Однак зі збутом проблеми. Цього року пощастило тільки худобі: вдосталь наїлася моркви. Бо її купували лишень по 70 копійок за кілограм.

Зекономили гроші – купили для всіх дітей сільгосптехніку

Сільський голова Василь ФІЛОЗОФ також читає наше видання

Сільський голова Василь ФІЛОЗОФ також читає наше видання

А от Ольга Федорівна Коляда на пенсію пішла за станом здоров’я, пропрацювавши у місцевій школі не один десяток літ. Каже, що дуже сумувала за дітьми. Навіть зараз береже вазон, який подарували її вихованці. Він щедро віддячує жінці за турботу і щороку дарує багато квітів. Не тільки вони – захоплення жінки. Любить вирощувати й городину. Коли ми завітали на її подвір’я, там вже у відкритому грунті майже цвіли помідори.

То тепер, здавалося б, у родині повна чаша: гарний, зі смаком реставрований будинок, і в хаті, і на подвір’ї квіти, скрізь порядок.

– А був час, коли ми спиналися на ноги, будували з чоловіком хату, працювали на своєму господарстві. Траплялося, що зошити доводилося перевіряти вночі, – пригадує Ольга Федорівна. – Та й тепер не сидимо склавши руки. Син з невісткою бізнесом займаються, а ми з дідом все більше на полі трудимося. Заощадили кошти і купили з чоловіком комбайн, трактора, саджалку. Щоб ними могли користуватися й діти, які вже мають власні сім’ї. Родина у нас дружна, коли потрібно, завше виручать один одного, допоможуть.

От тільки нарікає жінка, що збут картоплі минулого року був нікудишній. Не порівняєш з одним щасливим роком, коли подружжя Колядів за сезон за бульбу вторговували стільки коштів, що справили доньці весілля, ще й на придане вистачало.

Також Ольгу Федорівну вражає, що люди стали більше пити:

Ольга та Василь КАПІТУЛИ – найбільш читаюча сім’я

Ольга та Василь КАПІТУЛИ – найбільш читаюча сім’я

– Якби менше витрачали на горілку, то б заможніше жили, – переконана жінка, яка також є читачкою нашої газети.

Надія Мажула виховала шестеро дітей. Жінка працювала в ланці, у городній бригаді, техпрацівницею у школі, робітницею цегельного заводу.

– Уявляєте, колись в селі був цегельний завод. Як добре: люди мали вибір на ринку праці – не те, що тепер, – журиться Надія Іванівна. – Мені то вже все одно: маю за плечима шістдесят літ. А от молодь шкода. Змушена шукати шматка хліба далеко від України. Чоловіки перекладають на плечі дружин всю домашню роботу, а самі їдуть на заробітки в Москву чи Пітер.

Окрім того, що сім’я утримує чимале підсобне господарство, жінка ще й викроює хвилинку для вишивання рушників та ікон. Багато з них подарувала рідним, адже має велику родину, 15 внуків. Та попри зайнятість, вечорами знаходить час і для читання газет, насамперед «Вісника+К». Каже, що з видання дізнається про те, що відбувається не тільки в області, але й за її межами.

Тетяна ПАВЛОВИЧ хоче, щоб в газеті більше висвітлювали питання освіти

Тетяна ПАВЛОВИЧ хоче, щоб в газеті більше висвітлювали питання освіти

Дошкільнята навчаються у двох приміщеннях і чекають на третє

А от директору навчально-виховного комплексу села Велимче Тетяні Павлович хотілося б більше новин дізнаватися про галузь освіти та культури, про нові дитячі садочки, які відкривають у волинських селах. От і у Велимчі запрацювало ще одне приміщення дошкільного закладу.

– Однак проблему все одно не вирішено, – каже Тетяна Володимирівна. – На сьогодні зареєстровано від батьків 106 заяв з проханням охопити їхніх дітей дошкільною освітою. У відреставрованому приміщенні навчається 46 школярів, в типовому – 38. Тож ми просимо владу, щоб посприяла відновити ще одне приміщення. І проблему було б знято.

Сьогодні у велимчанській школі навчається 375 дітей. Наступного року на підготовку піде 54 дитини.

Ольга КОЛЯДА захоплюється квітникарством

Ольга КОЛЯДА захоплюється квітникарством

Всього дітлахів від народження до шести років понад триста. Тож майбутнє у цього населеного пункту й справді є – допоки у ньому будуть народжуватися нові сім’ї, лелеки приноситимуть немовлят, зводитимуться добротні оселі, не облогуватиме нива, а у господарствах трударів і хрюкатиме, і мукатиме. Тож хіба не варті доброго слова ці працелюбні люди?

Марія ДУБУК,

Волинська область

Фото Миколи КОМАРОВСЬКОГО

  •  
Comments:

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>