Землю віддають за борги

Переділ територій та зміна державних кордонів продовжуються і без воєнних дій. За останніми повідомленнями, Таджикистан за борги перед Китаєм розплачується своїми землями. Війська Китайської Народної Республіки увійшли в травні до Таджикистану, встановивши військовий контроль над великою ділянкою землфчі у Гірничо-Бадахшанській автономній області, адже Душанбе передав Китаю 1,1 тисячі квадратних кілометрів території Мургабського району (всього за роки незалежності Таджикистану китайцям було віддано 1,5 тисячі квадратних кілометрів землі). Але, як заявляє голова Національної соціал-демократичної партії Таджикистану Рахматилло Зойиров, китайські прикордонники на деяких ділянках перетнули державний рубіж ще на 20 кілометрів. Таким чином, площа Китаю збільшилася на одну тисячу 158 квадратних кілометрів, а Таджикистану зменшилася на один відсоток.

Не виключено, що військові сили тут введені для попередження можливих акцій протесту з боку місцевих жителів.

Хоча цей високогірний район непридатний для життя, однак Китай бачить тут хорошу перспективу, оскільки він багатий родовищами дорогоцінних каменів, урану і мінералів. Відомо, що на територію Таджикистану вже почали прибувати не тільки військові, але й цивільні особи, які будуть освоювати землі, де проживали етнічні таджики. Між сторонами йде негласна боротьба за землю, якою місцеві жителі не хочуть поступатися китайським мігрантам. Проте таджикам все-таки доведеться покинути цю землю – до цього зобов’язують відповідні закони.

 

  •  
Comments:

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>