Молитва – надійний захист у житті

Усі ми грішні, коли маємо якусь біду, кидаємося до Бога з молитвою і проханням допомогти нам. Але не всі перебуваємо в молитві щоденно. Хоча, як визнають святі отці, без молитви ми ніколи не знайдемо собі захисту у цьому світі.

Святі отці і відомі старці вчать нас промовляти її у покорі, осмислюючи сказане, щоб молитва йшла від серця, з гарячим почуттям. Навіть сам Христос казав: «Ти ж, коли молишся, увійди у свою кімнату, зачини за собою двері і молися Отцеві твоєму, що перебуває в тайні, а Отець твій, що бачить таємне, віддасть тобі. А коли молитесь, не говоріть зайвого, як ті погани; гадають бо, що за своєю велемовністю будуть вислухані». Як знаємо, буває, при молитві сторонні думки й картини заполонюють наш розум, що говоримо її одними устами. Досвідчені духовні вчителі радять тоді повернутися до тих слів молитви, на яких відключилась увага, і знову повторити все спочатку. Якщо ж і це не допомагає, молитись своїми словами, доки не заспокояться думки.

Ніл Синайський (синайський чернець та пустельник, великий святий-подвижник IV століття) говорить про молитву так: «Молитовний стан є безпристрасне налаштування, що якнайглибшою любов’ю підносить подвижницький ум. Хто любить Бога, той завжди бесідує з ним, неначе з Отцем, відвертаючись від усілякого пристрасного помислу. Якщо молишся істинно, то багато в чім отримаєш цілковите запевнення, й ангели зберуться до тебе, як і до Даниїла та просвітять тебе пізнанням причин, чому що трапляється. Не бажай, щоб те, що стосується тебе, було, як тобі видається (краще), а як вгодно Богові; і будеш безтурботним та вдячним Богові у своїй молитві. Якщо перед Богом Вседержителем, Творцем і Промислитилем сущого став ти в молитві, то чому ж так нерозумно стоїш перед ним, що, полишивши Його непоборний страх, боїшся мух і комарів? Чи не чуєш, що каже пророк: Господа, Бога твого бійся (Втор. 10, 10). Блаженний ум, який, молячись без розваги, проймається щораз більшою любов’ю від Бога. Той звершує молитву, хто завжди будь-яке перше своє мислення плодоносить Богові (всіляку справу і почин обертає у славу Божу й просить у Бога на це благословення). Як зір кращий за всі почуття, так молитва божественніша за всі чесноти. Похвала молитви – не просто кількість, а якість».

 

  •  
Comments:

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>