До всіх бід додаються ще й кліматичні

Вчені, синоптики, навіть старці передбачають, що землю чекають великі кліматичні зміни. І зараз ми є свідками чималих природних аномалій, які несуть людству неабиякі біди.

Лише за останній тиждень почули повідомлення, що москвичі потерпають від неймовірної спеки, а астматики там просто задихаються. Прогнозують для Росії й наближення пожеж, як це було у спеку три роки тому, коли вдень помирало по 700 людей. Угорщиною пронісся торнадо, який повалив десятки будинків і сотні дерев. А Китай залило водою – там від стихії постраждало більше мільйона людей. Вода прибула на два метри, затопивши нижні поверхи. Без даху над головою залишилися тисячі сімей.

Такі кліматичні зміни пояснюють різними причинами. Так, українські геофізики, досліджуючи старовинні літописи, виявили, що найбільше катаклізмів відбувається в періоди потеплінь і похолодань. Нинішнє глобальне потепління вони пояснюють тим, що знову входимо в малий кліматичний оптимум, який ускладнений антропогенною діяльністю (вплив виробництва на природу). Те, що раніше змінювалося століттями, тепер відбувається за кілька десятиліть. Єдина втіха для українців – смерчі таких масштабів, як, скажімо, в Америці чи Азії, нам не загрожують. Однак спека сягатиме до 40 градусів на сході та півдні України, а на заході ще й обіцяють сильні зливи. Головна тенденція – погода мінятиметься різко і швидко.

Вчені Національного управління США прогнозують, що літо у Європі стане рекордно спекотним за всю сучасну історію. А ІТАР-ТАРС повідомляє, що цього року Тихий океан виділяє значно більше тепла, ніж зазвичай, а це веде до розігріву нижніх шарів атмосфери Землі.

Клімат, за висновками вчених, впливає на здоров’я людей. Зміни погоди призводять до стресів, погіршують апетит, порушують біоритми і знижують опірність людського організму хворобам. Змінюються й умови існування патогенних мікроорганізмів, які викликають захворювання, а тому виникають сезонні і регіональні спалахи захворювань та епідемій.

А от український астрофізик Анатолій Іванов ще з початку нинішнього тисячоліття говорить про причини кліматичних змін і катастрофічні наслідки, наголошуючи, що це пов’язано з «життєдіяльністю Сонця». Промислове виробництво, яке все більше зменшується, на процеси потепління майже ніякого впливу не має. На його думку, погодні умови будуть тільки погіршуватися, клімат не підкорятиметься періодичності погодних явищ, отже, й народні прикмети теж перестануть діяти. А довгострокові прогнози робити буде все важче. Геофізик попередив про те, що в районах з різкоконтинентальним кліматом у літній час вже скоро температура буде сягати вище сорока градусів. І це сталося влітку 2012 року в Якутії – там температура піднялася до сорока градусів за Цельсієм. Він закликає забезпечити сільськогосподарське виробництво, бо настане час, коли золото і коштовності просто будуть нікому не потрібні. Мішок борошна або цукру коштуватиме більше, ніж така ж кількість дорогоцінностей. Отже, як ми ставимося до Землі, так і вона до нас…

 

  •  
Comments:

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>