Доярка отримує зарплату 350 гривень

Валентина Лещук із села Гірники Ратнівського району професію доярки отримала, так би мовити, у спадок. Мама корівкам усе життя присвятила, тож бігати до неньки на роботу Валя почала ще у школі. А в старших класах, під час канікул чи у вихідні, взагалі її підміняла. Каже, що хоч і важка ця робота, але до душі. Єдине непокоїть – невже скрізь праця доярки так мало вартує?

Валентина ЛЕЩУК

Валентина ЛЕЩУК

Валентина Никифорівна після школи, щоправда, кілька років встигла попрацювати швачкою на фабриці. Але після заміжжя та народження трьох дітей вирішила, що треба шукати роботу поближче, у рідному радгоспі (тепер СВК «Гірниківський»). Тож спочатку влаштувалася телятницею, але щойно звільнилося місце доярки – одразу перевелася. І ось уже 20 років біля корівок ходить – з четвертої ранку підйом, взимку по снігу до ферми бреде, а влітку за кілька кілометрів на поле, де випасають худобу, треба добиратися. Обслуговує понад 50 корів: кожній вим’я треба помити, доїльний апарат поставити-зняти, нагодувати, годівниці почистити, гній викинути.

– Важко… – зітхає Валентина Никифорівна. – Навантаження збільшують, а зарплату платять таку, що мені соромно зізнатися.

– Яку ж? – допитуюся. Зізнається, але з хвилюваннями: що ж то їй буде, якщо розкаже таку цінну, заледве не державну таємницю. Я аж перепитала: може, недочула? Ні, все правильно, доярка, яка обходжує 52 корови в місяць, отримує… 350-400 гривень! А оскільки ця сума навіть до мінімальної в Україні не дотягує, то жіночкам у цьому СВК стаж погодинно рахують. Наприклад, відпрацювала рік – зарахували кілька місяців. З таким розкладом й на людську пенсію дояркам не варто розраховувати.

Валентина хоч і провела на фермі 20 літ, у пенсійному заледве 17 нарахували через ті нібито скорочені робочі дні. Дивується: ну, невже скрізь по Україні важка праця доярки так ціниться?

Та не скрізь, звісно ж. Он, на сільськогосподарському приватному підприємстві «Рать», що в Луцькому районі, доярки отримують від 2500 до 6000 гривень, залежно від надоїв. Щоправда, підприємство вважається зразковим, господар толковий – корівки там вгодовані на славу.

– Літом нам нараховують трішки більше грошей, але це залежить від того, на яке пасовисько потраплять корови, чи достатньо їм трави буде, – розказує Валентина Никифорівна. – Та скільки я вже років працюю дояркою, лише два рази отримала понад тисячу гривень. Де ж ті надої візьмуться, якщо корів так погано годують? За лютий отримала 600 з копійками, бо ще й роздоювала першотілок. І все. А за осінні місяці взагалі копійки платили…

Голова СВК «Гірниківський» Микола Шевчик, коли запитала про середню зарплатню доярок (а їх працює восьмеро), відповів: отримують 800-900 гривень. Взимку, мовляв, близько 700, а влітку – понад тисячу гривень.

Подумати тільки, за які гроші наші бідні жінки готові гнути спини! І боятися слова сказати, бо у селі іншого вибору нема…

Мирослава КОСЬМІНА,

Волинська область

Фото автора

 

  •  
Comments:

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>