Пільги є, але у межах норми

«Усе життя я важко працював, тепер ледве ходжу по світу і отримую пенсію як інвалід війни. Відповідно, користуюся пільгами: безкоштовним газом, водою. Лише РЕС (Ковельська філія ПАТ «Волиньобленерго») вимагає платити за спожиту електроенергію. Я перестав платити, а вони мені надіслали листа, що відріжуть світло. Кажуть, що вони дають безкоштовно 75 кВт, а все, що понад, треба оплачувати. Чи справедливо РЕС стягує з мене гроші, адже я інвалід війни І групи?!»

Олександр ЮХИМЧУК, м. Ковель

Оскільки ви є інвалідом війни, пільги вам встановлено відповідно до Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту». У статті 13 цього закону вказано, що вам надається «100-процентна знижка на плату за користування комунальними послугами (газом, електроенергією та іншими послугами) для побутових потреб у межах середніх норм споживання». Норми користування житлово-комунальними послугами громадянами, які мають пільги щодо їх оплати, встановлені і розписані у 879 Постанові Кабінету Міністрів ще 1996 року. У цьому законі вказано, що пільговими є споживання 75 кВт електричної енергії на сім’ю з однієї-двох осіб на місяць і додатково 15 кВт год на кожного іншого члена сім’ї, а також осіб, які не належать до членів сім’ї пільговика, але зареєстровані і проживають у зазначеному житловому приміщенні (будинку) та мають право на знижку плати, але не більш як 150 кВт год на місяць. Тобто, якщо ви перевищили встановлену норму, за решту доведеться заплатити.

Норми встановлені й на користування газом та водопостачанням. Наприклад, споживання природного газу у разі використання на опалення житла таке: у розмірі 21 кв. метр опалювальної площі на особу, яка має право на знижку плати, і додатково 10,5 кв. метра на сім’ю – 11 куб. метрів природного газу на 1 кв. метр площі на місяць в опалювальний період. У разі користування газовою плитою за наявності централізованого гарячого водопостачання – 9,8 куб. метра на одну особу на місяць; у разі користування газовою плитою за відсутності централізованого гарячого водопостачання та газового водонагрівача – 18,3 куб. метра на одну особу на місяць; у разі користування газовою плитою та водонагрівачем – 23,6 куб. метра на одну особу на місяць.

Мирослава КОСЬМІНА

  •  
Comments:

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>