В Ужгороді пишно цвіте сакура

Біля сакур кожен хоче сфотографуватися

Наприкінці квітня – на початку травня частина Ужгорода вкривається ніжним рожевим цвітом. Ранок наповнюється приємними пахощами магнолій та сакур, які цвітуть на звичайних міських вуличках. Майже біля кожного дерева зупиняються туристи і фотографуються в обіймах екзотичних квітів.

Як відомо, сакура національний символ Японії. Як же опинилася вона на Закарпатті? Місцеві жителі залюбки розповідають таку легенду. Кілька сотень років тому японці їхали з візитом до австрійського імператора Франца-Йосипа. І у подарунок везли маленькі сакури. Дорога пролягала через Закарпаття, тому й на ночівлю посли зупинилися в Мукачевому. Звістка про візит японців швидко облетіла все місто. Вночі місцеві жителі вкрали саджанці японської вишні, а згодом під виглядом фруктових дерев продали в Ужгороді. Відтоді й росте ця екзотична рослина у столиці Закарпаття, правда, плодів чомусь не дає. Може, образилась, що її викрали – жартують місцеві. А от згідно з іншою версією, сакури в Ужгород доправили з Відня у 1923 році. Тоді містом керували чехи, які активно розбудовували місто. Але коли справа дійшла до його центру, виникли деякі

складності: на заболоченій місцевості поблизу річки Уж багато рослин гинуло. Хтось подав ідею висадити сакури, які чудово прижилися. Нині вони є однією з основних візиток міста. Цим екзотичним деревам присвячено Міжнародний музично-творчий фестиваль «Сакура Фест», який триває три тижні. На ньому майстри представляють свої вироби, лунають пісні і танці, всі бажаючі можуть спробувати національні страви, відбуваються спортивні змагання. А перший день відкриття фестивалю цьогоріч ознаменувався танцювальними виступами дитячих колективів. Тут же було й зареєстровано місцевий рекорд – на головній площі міста «Гопак» танцювало 120 хлопчиків та дівчаток.

Прогулюючись вулицями міста, милуючись ніжним квітом, чули розмови різними мовами: російською, угорською, німецькою. Гостей з різних куточків світу у ці дні в Ужгороді об’єднувало одне – краса японських вишень, які облюбували нашу українську землю.

Руслана ТАТАРИН,

Закарпатська область

  •  
Comments:

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>