Луцький Псалтир презентували у Києві

У Прес-студії "Сьогодні Мультімедіа" відбулась презентація факсимільного видання Луцького Псалтиря XIV століття.

Ця унікальна пам'ятка книжного мистецтва Волині була віднайдена у бібліотеці Медичі Лауренціана у місті Флоренція (Італія).

Написана книга була, згідно з дослідженнями істориків, у 1384 році до річниці смерті великого князя Волинського Дмитра-Любарта настоятелем Свято-Катерининського луцького храму священиком Іоанном. Втім за шість століть сліди книги загубились. Перша писемна згадка про цю пам'ятку духовної спадщини Волинського краю з'явилась лише у 1954 році у дослідженні італійця Карло Вердіані. Та відомою широкому загалу книга стала трохи раніше - у 1932 році, після того, як рукопис був переданий бібліотеці Медичі Лауренціана.

Факсимільну копію рукопису, накладом тисячу примірників, було видано Волинською єпархією, за сприяння благодійного Фонду "Рідна Волинь".

Участь у презентації видання взяли ініціатор проекту митрополит Волинський і Луцький Ніфонт, голова Волинської облдержадіністрації та засновник Фонду "Рідна Волинь" Борис Клімчук, голова Синодального відділу "Церква і культура" ігуменя Серафима (Шевчик), секретар Волинської єпархії протоієрей Миколай Бондарук, директор видавництва "Горобець" Ганна Горобець та виконавчий директор цього видавництва Володимир Гурович, кандидат історичних наук, старший науковий співробітник відділу пам'яток княжої та козацької доби В'ячеслав Корнієнко, клірик Волинської єпархії архімандрит Онуфрій (Куц) та голова інформаційно-просвітницького відділу Волинської єпархії протоієрей Валентин Марчук.

"Хочеться подякувати Борису Клімчуку за сприяння у видавництві цієї пам'ятки, яка була створена більше 600 років тому. І тепер цей псалтир зможуть прочитати сотні, якщо не тисячі людей. Нехай Господь сторицею віддасть усім, хто долучився до цієї справи за труди во славу Святої Церкви і збереження нашої духовної спадщини", - сказав, звертаючись до присутніх митрополит Волинський і Луцький Ніфонт.

 

"Слід зауважити, що князь Дмитро-Любарт був православним. І в цей час та частина Великого князівства Литовського, яке є ближче до Вільно і Тракаю тільки приймала Християнство. Ми також приурочуємо вихід цього видання до 1025 річниці Хрещення Київської Русі. Про це я повідомив Президента України. Наш Фонд "Рідна Волинь" - це кошти усіх людей доброї волі, і вони раді були долучитись до цієї справи", - сказав голова Волинської ОДА Борис Клімчук.

Він також відмітив роботу інформаційно-просвітницького відділу Волинської єпархії, зокрема його голови - протоієрея Валентина Марчука: "Дорогий владика, - це той священик, про яких ми із вами мріяли 20 років тому".

Після презентації делегація з Волинської єпархії відвідала Предстоятеля Української Православної Церкви. У складі делегації прибув також єпископ Володимир-Волинський і Ковельський Володимир.

 

Гості подарували Блаженнішому Митрополиту Володимиру факсимільну копію унікального рукопису XIV ст. - Луцького Псалтиря.

 

 

  •  
Comments:

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>