Чутки про розформування Демидівського району безпідставні

Демидівський район – один з невеличких на Рівненщині – проживає близько 15 тисяч осіб. Особливих промислових об’єктів тут немає, тож виживають за рахунок землі-годувальниці, а ще активно на березі мальовничого Стиру розвивають зелений туризм. Останнім часом серед людей поширилась інформація, що район мають приєднати до ближчого. Ми зустрілися з головою Демидівської райдержадміністрації Володимиром Вінічуком і попросили розповісти, чим живе Демидівщина та чи правдиві ці чутки.

Володимир Дмитрович багато років присвятив лісовому господарству. Працював на різних посадах, але де б не був, у своїй роботі керувався принципом: «Менше слів, а більше діла». Тому, отримавши у 2011 році призначення головою Демидівської райдержадміністрації, одразу взявся до справи.

– Я зі своєю командою найперше вирішили зробити ремонт у районній лікарні. Почали з дитячого відділення, – розповідає Володимир Дмитрович. – До цієї справи долучилися усі. Добровільні внески робили держслужбовці, лікарі, вчителі, підприємці, прості люди. Було задіяно понад 80 тисяч гривень зібраних позабюджетних коштів. Відповідно, з районного бюджету виділили частину грошей. Паралельно оновлювали приймальне відділення, санпропускник, адмінкоридор. Завдяки нашій участі у Всеукраїнському конкурсі проектів та програм розвитку місцевого самоврядування вдалося отримати грант на понад 200 тисяч гривень, які використали на заміну вікон у районній лікарні. Після цього почали використовувати енергозберігаючі технології у школах.

Бачачи альтернативу у різноманітних обласних та всеукраїнських конкурсах, які завдяки співфінансуванню з районного бюджету та коштів громади допомагають поліпшити соціальну сферу, Володимир Вінічук радить підлеглим, керівникам розробляти різні проекти та брати активну участь у цих заходах. Саме завдяки спільним зусиллям влади та громади проводиться освітлення сільських вулиць, заміна водогонів. У своїй роботі Володимир Вінічук основну ставку робить на освіту, культуру та медицину. Це три основні кити, на яких тримається наше суспільство. За два роки команді Вінічука вдалося відремонтувати шість ФАПів, реконструювати дві амбулаторії, тривають ремонти чотирьох сільських клубів, ще один будується. З ініціативи очільника району меценати, мешканці збирають кошти на спеціалізований автомобіль для поліклініки. Володимир Дмитрович звик гуртувати людей будь-яких спеціальностей біля себе. Він знає, що громада може зробити багато корисного, головне – вміти правильно все організувати. І, як бачимо, голові це вдається. Спільно облаштовували у Демидівці пам’ятник жертвам політичних репресій, а у селі Вовковиї відроджували аварійний спортивний зал у школі. Щоб у душах людей не згасала любов до рідного слова, минулого року започаткували культурно-мистецький конкурс «Від села до села з піснею та словом». Майбутнє нашої нації у дітях, тож особливу увагу приділяють дошкільному вихованню та школам. За керівництва Вінічука відновлено садочки у селах Вовковиї та Рудці. У селі Дубляни тривають роботи з перепрофілювання приміщення колишньої початкової школи у садочок на 60 місць.

– З гордістю хочу сказати про спільний проект з відділом освіти «Зоряний олімп», на який запрошуємо переможців обласних та всеукраїнських олімпіад, їхніх батьків, вчителів, – розповідає Володимир Дмитрович. – Грошовими преміями, які надають спонсори, нагороджуємо дітей. Думаю, це хороший стимул для подальшої праці.

Зважаючи на те, що Демидівщина – сільськогосподарський район, тут функціонує 32 об’єкти господарювання. Великі господарства, такі як «Райзахід», ПСГП «Княгинин», ТзОВ «Городище», ПП «Агро-Експрес-Сервіс», ТзОВ «Волинь агро», ПП «Оріон», окрім обробітку орендованої землі, ще й підтримують соціальну сферу сіл. Місцеве населення поступово освоює зелений туризм. Є 14 садиб, де радо приймають гостей з різних куточків України.

2013 рік буде особливим для жителів цього мальовничого куточка Рівненщини, адже їхній райцентр Демидівка відзначатиме 500-літній ювілей. Святкувати таку поважну дату планують у серпні, тож у місцевого керівництва роботи чимало. Оновити потрібно парк відпочинку та культури, місцеві освітні заклади, будинок культури, відремонтувати дороги. Планів та задумок у керівника багато, й Володимир Дмитрович спільно з громадою планує усе втілити у життя. А щодо зникнення району серйозно зауважує: «Це брехня, яку хтось вигадав, щоб викликати паніку серед людей. Ні на обласному, ні на районному рівні такої мови ніхто не вів і не веде. Демидівський район є і буде».

Наталія ВЕЧОРОВА,

Рівненська область

Фото автора

  •  
Comments:

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>