Закарпатська вода дарує близнят, лікує суглоби та очі

Закарпатське село Велика Копаня Виноградівського району відоме в Україні як столиця близнюків, яких тут народилося понад півсотні пар. Цим феноменом місцеві жителі завдячують джерелу Чоргів, цілюща вода якого знаменита далеко за межами Закарпаття.

Тож їдуть сюди звідусіль: з ближніх областей і навіть з Угорщини. Хто набирає в пляшки, хто просто вмивається нею. І влітку, і взимку тут завжди стоять машини.

– Про джерело відомо ще за Австро-Угорщини, за панування Марії-Терези, – розповідає житель Великої Копані Мирон Іваняс. – Моя прабабця жила неподалік. Народилася 1887 року, тому добре пам’ятала початок ХХ століття. Розповідала, що сюди пани з Європи їхали лікувати суглоби, приймати ванни. Як вони купалися? – запитаєте. Я теж цим цікавився у бабці. Наймали людей, які викопували купіль, наповнювали її водою з джерела. Розпалювали багаття, кидали у нього каміння, а потім гарячим кидали його у воду, щоб нагріти. Хворого занурювали сім разів – і після того людина йшла своїми ногами. Бабця пригадувала, що єврейки промивали тут очі – і читали свої талмуди уже без окулярів.

У тому, що джерело цілюще, переконався на собі й Мирон Миронович. Чотири роки тому у лісі, коли збирав гриби, зламав ногу, часто на погоду відчував біль. Порятунок знайшов у джерельній воді, яку багато місцевих жителів провели у свої будинки. Влітку набирав воду у миску, вона на сонці нагрівалася, а тоді занурював у неї ноги і сидів. Щоб час не марнувати, читав.

– Так годину посиджу – і вірю, що вода допомагає.

Олена ПАВЛЮК,

Закарпатська область

 

  •  
Comments:

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>