Енергетичні напої вбивають дитячий організм

У деяких країнах Європи вони продаються лише за рецептом в аптеках

Поважна пенсіонерка просила продати їй два енергетичні напої для свого десятирічного внука. «А хіба йому можна?» – здивовано підняла брови працівниця магазину. «А чому ні. Ваше діло обслуговувати людей, а не давати поради, – сердито апелювала бабуся і простягнула гроші. – Мій Сашунька дуже їх любить».

Різноманітних енергетиків у яскравих баночках на полицях магазинів чимало. Батьки, знаючи, що вони не містять алкоголю, вважають їх нешкідливими, та медики б’ють на сполох: «хімія», яку використовують для цих «бовтанок», вбиває молодий організм. Коли стала розпитувати у знайомих, чи купують їх собі або дітям, майже від усіх почула ствердну відповідь. І про те, що це шкідливо, дорослим прекрасно відомо. «Але ж ми вживаємо їх дуже рідко, – відстоювали свої уподобання. – От наш дядько працює дальнобійником. Купує цілий ящик. П’є, щоб вночі за кермом їхати, і нічого, здоровий, зате сон не бере». 12-літня школярка Вікторія, слухаючи нашу бесіду, розповіла, що енергетики п’ють навіть на перервах. «Щоб вчителі не сварилися, переливаємо їх у пластикову пляшку з-під води», – ділиться секретами. «А навіщо їх купуєте?» «Бо, це модно. Всі старшокласники їх п’ють», – відповіло дівча. Студентка Львівського національного університету імені Івана Франка Ольга Мартищук зізнається, що щоразу перед екзаменом пила енергетик, завдяки чому не спала, а вчилася. «Тепер часто «бахкає» серце, як прикладу руку до грудей, здається, що вискакує, – каже 20-літня дівчина. – Та й з нервами погано. Зриваюсь за кожну дрібницю. Треба було б до лікаря піти, та все немає часу».

Головний позаштатний спеціаліст з дитячої гастроентерології Волинської ОДА Тетяна Перчук переконана, що енергетики однозначно шкідливі. Так, спочатку вони підбадьорюють організм, але якою ціною?

– У складі енергетиків є багато компонентів, які негативно впливають на внутрішні органи, – розповідає Тетяна Миколаївна. – Усі напої містять кофеїн. Він підвищує розумову працездатність на годину-дві. А продукти його розпаду виводяться дуже важко, вони накопичуються і провокують небажані наслідки для організму, тим більше, дитячого. Варто знати, що ці напої протипоказані підліткам, людям з порушеною серцево-судинною системою і схильністю до розвитку цукрового діабету. Часте вживання енергетиків може викликати порушення сну, збудження, занепокоєння, тахікардію, аритмію, нудоту, підвищення артеріального тиску, депресію.

Вони «тиснуть» на органи травлення, посилюють шлункову секрецію, стимулюють підшлункову. Якщо є гастрит, виразка, то можуть виникнути загострення. Часто діти, які мають гастрит, їдуть у літні табори, а вже за місяць приходять на обстеження – і мають ерозії, виразки. Коли розмовляю з ними наодинці, зізнаються, що вживали енергетичні напої. Молодий організм ще росте, формується, а його вже «годують» хімією. Батькам треба звертати особливу увагу на раціон дітей. В меню має бути більше каш, які мають амінокислоти, мікроелементи. У будь-якому випадку, потрібно обмежити вживання отих хімічних сполук.

Масова мода на енергетичні напої насторожила науковців Івано-Франківського національного медичного університету, які вирішили з’ясувати наслідки їх вживання для організму. Як піддослідних використали щурів, але висновки щодо експерименту стосуються людей.

Перший проректор медуніверситету Ганна Ерстенюк, яка керувала дослідженням, розповіла, що поїли щуриків енерготоніками місяць. Піддослідні виглядали добре, поводилися жваво. «Та коли ми зробили біохімічні аналізи і провели морфологічне дослідження, то жахнулися, – розповідає науковець. – Була порушена структура нирок та печінки. Крім того, тварини звикли до енергетиків і відмовлялись від води».

Те, що сталося з піддослідними щурами за місяць, з людиною, яка щодня вживає пляшку енергетиків, відбудеться за півтора року. Івано-Франківські науковці переконалися, що вплив енерготоніків надзвичайно токсичний. Не випадково деякі країни заборонили вільний продаж цих напоїв: у Швейцарії, Данії, Норвегії вони продаються тільки в аптеках за рецептом, а в Уругваї, Туркменістані та деяких країнах Африки повністю заборонені.

Руслана ТАТАРИН

  •  
Comments:

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>