Приревнував друга до дружини – і спалив

Їхнє село поблизу кордону з Білоруссю, де у колгоспі працював Андрій – мусив заробити якусь гривню на весілля. Хлопця чекала кохана дівчина Соня – влітку мала закінчити школу, а восени збиралися з нею і розписатися.

Взимку українські сезонники пересиджували вдома, проганяючи нудьгу пиятикою та картами. Андрія покликав у бар Сава, з яким разом працювали у білоруському колгоспі. Сава був на десять років старший за Андрія, мав дружину та двох дітей. У барі до них приєдналися ще кілька «білоруських колег», тож гулянка видалася на славу.

– А давайте з’їздимо в Лучани на дискотеку! – запропонував хтось, коли у своєму клубі їм видалося не надто святково. Пропозицію підтримали не тільки парубки, а й жонатий Сава. Забув про свою дівчину й Андрій: алкоголь дурманив голову. Лучани – це те найближче білоруське село, де вони гнули спини у колгоспі. Поїхали підводою, яку хутенько спорядив за наказом Сави його сусід Тарас.

***

Наступного дня батьки Андрія забили на сполох: пропав син! Не відповідав на дзвінки по мобільному телефону, ніхто з друзів не знав, де він. Не знав і Сава.

– Тож ви разом їздили в Лучани! – не відставала Андрієва мати.

– Він там і залишився, – відповів той. – Сказав, що піде до знайомої дівчини. Спитайте в Тараса, він це чув.

Тарас підтвердив. «Невже знайшов собі білоруску?» – батьки не знали, що й думати. Минуло п’ять днів, а про Андрія в селі ні слуху, ні духу. Батьки не могли заспокоїтися, бо і дівчина Соня вже приходила. Нічого не залишалося, як поїхати в Лучани, де Андрія знало багато людей. Там ніхто хлопця в ці дні не бачив і не знав про його «білоруську дівчину». Додому батьки повернулись у розпачі й відразу ж повідомили в міліцію. Насамперед правоохоронців зацікавили Андрієві приятелі, з якими їздив у Лучани. Сава й Тарас повторили їм те, що казали Андрієвим батькам. Останній, правда, говорив не зовсім переконливо, мав переляканий вигляд і плутався у свідченнях. Під час ретельного огляду воза виявили на драбині кілька брунатних плям, схожих на кров. Тарас аж пополотнів:

– Я все скажу... Але я не винен, то Сава його вбив!

***

…У Лучанах хлопці ще випили, та от з дискотекою не вигоріло: клуб був зачинений. Деякі хлопці лишилися тут на ніч. А Сава, Андрій і Тарас поїхали за село. Сава несподівано приревнував Андрія до своєї дружини.

– Літом, як я лежав у лікарні, ти возив її скутером у ліс!

Андрій і справді підвозив Люду, але як дружину свого товариша, інших намірів і в думках не було. Хлопець про це так і сказав, запалившись і собі від обурення. Та Сава наче здурів: схопив Андрія за барки, стягнув з воза на обмерзлу дорогу й став бити ногами, доки хлопець не перестав реагувати на удари. Зляканий Тарас тремтів на возі, не наважуючись навіть словом зупинити знавіснілого сусіда.

– Ходи сюди, поможеш покласти його на воза! – долинув Савин хриплий голос.

– Що скажемо його батькам?

– Що його побили білоруси!

Вони поклали непритомне тіло на віз і поїхали далі. Неподалік села, на містку через меліоративну канаву, Сава наказав зупинитися.

– Здається, Андрієві каюк, – мовив, помацавши шию непритомного.

– Що ж робити? – заскиглив Тарас.

– Не везти ж труп у село! Заховаємо під мостом, а як завтра питатимуть, скажемо, що він у Лучанах остався – у знайомої дівчини.

Затягнувши вбитого під місток, Сава попередив Тараса:

– Не ляпатимеш язиком – житимеш! Ти мене знаєш.

Тієї ж ночі Сава взяв удома каністру з бензином, повернувся до містка і спалив захований труп…

***

Тарасові таки довелося відповідати: суд дав йому два роки позбавлення волі. Правда, умовно, зважаючи на допомогу під час слідства. А Сава сів за грати надовго, бо ще й намагався приховати сліди свого злочину.

Ігор СЛАВИЧ,

Житомирська область

  •  
Comments:

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>