Діти, діти, куди вас подіти?

Де, як і скільки коштують луцькі гуртки для школярів

Багато батьків впевнені, що однієї школи для дітей замало. Потрібні додаткові заняття, щоб дитя не вешталося вулицями міста або не сиділо постійно за комп’ютером. І хтозна, можливо, той гурток в майбутньому покаже дорогу у житті? Але як вибрати саме той вид занять, який допоможе дитині розвинути свої здібності та талант, скільки грошенят «потягнуть» позашкільні заняття, чи не завдадуть шкоди здоров’ю, зважаючи на величезну шкільну загруженість?

У Луцьку цікаво та змістовно провести позашкільний час пропонують як державні, так і приватні установи. Існує безліч різноманітних клубів та гуртків. А чого вартий Луцький палац учнівської молоді, де займається аж 2900 дітей. Є тут відділ «умілі ручки», де вишивають, роблять орігамі, макраме. Для школярів, які мають музичні здібності, відкрито студію, де вони освоюють гру на різних інструментах. Існує й пізнавально-розвиваючий напрямок – діти можуть отримати акторські навики. Але найпопулярнішим залишається хореографічний відділ – це воістину дівоче царство! Батьки розказують, що найдорожчими є заняття з бальних танців. Оплачувати потрібно все: спеціальне взуття, костюми, поїздки на конкурси, і ще саме навчання.

Крім творчих та інтелектуальних напрямків, дітям дають можливість займатися у дитячо-юнацьких спортивних школах. Там пропонують футбол, баскетбол, гандбол, легку атлетику, бокс, художню гімнастику, настільний теніс, дзюдо та самбо, водну греблю. Оплата за гуртки різна, наприклад, зі спортивної акробатики – 35 грн в місяць (три-п’ять разів на тиждень), а з гандболу – 10 грн.

Окрім державних установ, є й багато приватних спорткомплексів, які пропонують цікаві заняття з різних видів спорту. Так, займатися карате школярі можуть за 100-150 грн в місяць, капоейра – 120 грн. Ціна на джиу-джитсу – 150 грн. Але до цієї суми ще додається оплата за змагання. Поїздка на чемпіонат України в середньому обходиться у 1000 грн. Навіть отримання чергового підвищення кваліфікації оплачується батьками. Заняття з кінного спорту з майстром коштує 30 грн за З0 хвилин. Картинг обходиться батькам у 100 грн.

Популярними серед дітей є заняття плаванням. Відвідування басейну в середньому коштує від 160 грн в місяць (три рази на тиждень).

Для духовного збагачення дитина може відвідувати недільну школу. У Луцьку вони існують майже при кожній церкві. Нас запевняли, що навчання там абсолютно безкоштовне.

На думку психологів, залучати своїх чад до різноманітних занять не тільки можна, але й потрібно. Не менш важливим є й те, чиїм було рішення відвідувати той чи інший гурток. Буває, що дитині ці заняття не подобаються, а батьки змушують, не даючи ніякого вибору. Тож психологи радять запропонувати їй самій обрати для себе якесь заняття, нехай навіть для цього доведеться кілька років «стрибати» з одного гуртка в інший: з «умілих ручок» – в бокс, а потім і в артисти, поки вона врешті-решт не обере заняття до душі. Загалом позашкільні заняття – це позитивно, адже таким чином розвивається творчість, мислення, покращується фізична форма та психологічний стан. Проте батькам не треба забувати про те, що у дитини ОБОВ’ЯЗКОВО має бути вільний час для відпочинку.

Олена ПРОЗАПАС, м. Луцьк

  •  
Comments:

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>