Павлівський пивзавод відновив Хрущов – щоб догодити шахтарям

Будь-який мешканець села Павлівка Іваничівського району легко підкаже, де знаходиться їхня найбільша гордість – пивзавод. Незважаючи на воєнне лихоліття, економічну кризу, це підприємство вистояло, зберегло робочі місця. А його продукція знайшла своїх прихильників не лише на Волині, а й на Львівщині, Рівненщині і навіть у Києві.

– За Польщі власником броварні був граф Чацький, – директор ТОВ «Павлівський пивзавод» Юрій Пікута нашу розмову починає з історії. – У підвалі цеху й досі зберігається цеглина, датована 1905 роком. Під час Другої світової війни, зрозуміло, завод не працював, але німці його не бомбили, можливо, берегли для себе, адже сподівалися на перемогу. Щодо його відродження існує така версія. У 50-х роках почали видобувати вугілля, й звели шахтарське місто Нововолинськ. На урочистості приїхав перший секретар ЦК КПРС Микита Хрущов. Спілкуючись з шахтарями, він поцікавився, які побажання мають робітники. Хтось з натовпу вигукнув: «Павлівського пива хочеться». «Буде!» – пообіцяв Хрущов. Слова свого дотримався. Завод реконструювали, і в кінці 50-х він запрацював.

Сьогодні зовнішній вигляд заводу залишився таким же, як і за радянських часів, зате всередині встановлено сучасне обладнання. Зрозуміло, що взимку обсяги виробництва пива і води падають, а от влітку навіть не встигають забезпечити продукцією всіх бажаючих.

– Щоб пиво стало пивом, треба його витримати 30 діб від початку варки й до закінчення. Воно дозріває бродінням, – ділиться специфікою роботи Юрій Миколайович. – Ми не використовуємо консервантів для пастеризації, а лише натуральні компоненти, тому термін його придатності лише сім діб. Старше покоління ще пам’ятає смак радянського «Жигулівського» пива. Це теперішнє «Павлівське».

У 2002 році керівництво прийняло рішення про реорганізацію структури – на базі активів акціонерного товариства було створено три господарства відповідно до напрямків діяльності: ТОВ «Павліський пивзавод», ТОВ «Йоданка» та ТОВ «Солод». Займаються виробництвом мінеральної води, яка збагачена природним йодом, а також солодкої.

За даними, які вдалося знайти в Інтернеті, в Україні сьогодні офіційно функціонує лише 43 пивзаводи. Скільки знищено, розграбовано, такої інформації, на жаль, немає. Ні для кого не секрет, що багато підприємств штучно доведені до банкрутства. Тому ті керівники, які зберегли виробництво, заслуговують на повагу. І в Юрія Пікути було чимало проблем, але він не опустив руки, а знайшов виважені рішення, тому підприємство не припинило свого існування. Нині тут працює понад сто людей. Всі вчасно отримують заробітну плату, у встановлені строки надходять податки державі. Одного лише акцизного збору у 2012 році заплатили понад мільйон гривень. Поряд з виробничими питаннями тут займаються благодійністю: дають пожертви на храми, виступають спонсорами свят, опікуються інвалідом першої групи з Іваничів та дитиною-сиротою з села Жашковичі.

У Павлівку часто приїжджають різноманітні делегації не лише з різних куточків України, а й з Польщі, Німеччини, Білорусі. Зараз ведуться переговори з іноземними інвесторами, тож є сподівання, що «Павлівським» пивом та «Йоданкою» невдовзі смакуватимуть за кордоном.

Руслана ТАТАРИН,

Волинська область

Фото автора

Юрій ПІКУТА

  •  
Comments:

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>