Батька не доглядав – спадщину не отримаєш

Деякий час тому помер мій батько. Перед смертю він дуже хворів, не міг ходити, я оплачував його лікування, доглядав за ним. Після смерті на спадок претендую я та мій брат, який не допомагав у догляді за батьком ні особисто, ні матеріально. Я можу усунути його від спадкування?

Андрій, Старовижівський район,

Волинська область

За рішенням суду особа може бути усунена від права на спадкування за законом, якщо буде встановлено, що вона ухилялася від надання допомоги спадкодавцеві, який через похилий вік, тяжку хворобу або каліцтво був у безпорадному стані.

Правило ч. 3 ст. 1224 Цивільного кодексу України стосується особи, яка зобов’язана була утримувати спадкодавця згідно з нормами Сімейного кодексу України. Факт ухилення від виконання обов’язку щодо утримання спадкодавця встановлюється судом за заявою зацікавленої особи (інших спадкоємців або територіальної громади). При цьому слід враховувати поведінку особи, розуміння нею свого обов’язку щодо надання допомоги, її необхідність для існування спадкодавця, наявність можливості для цього та свідомого невиконання такою особою встановленого законом обов’язку. Непред’явлення спадкодавцем, який мав право на утримання, позову про стягнення аліментів до особи, яка претендує на спадщину, не є достатньою підставою для відмови у позові про усунення від права на спадкування.

Вимога про усунення спадкоємця від права на спадкування може бути пред’явлена особою, для якої таке усунення породжує пов’язані зі спадкуванням права та обов’язки, одночасно з її позовом про одержання права на спадкування.

 

  •  
Comments:

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>