Дешевий кредит чи «лохотрон»?

Нещодавно до «Вісника+К» звернулася читачка Валентина з Рівненщини, яка скаржилася і просила допомогти розібратися з недобросовісними кредиторами. Жінка звернула увагу на одне з яскравих оголошень у газеті, у якому на дуже вигідних умовах пропонували позику. Причому кошти обіцяли видати у найкоротший термін. Це особливо зацікавило жінку, адже пані Валентина терміново потребувала грошей на операцію. Проте, сплативши вступний внесок, позики вона так і не отримала...

«Провинившись», фірми змінюють вивіску й адресу

На жаль, такі волання про допомогу нині в редакцію надходять дуже часто. Бо уже кілька років українські банки досить обережно видають кредити, тож це дає поштовх для розквіту різних нечистоплотних схем. Їх організатори не жаліють грошей на промовисту рекламу, яка обіцяє позику на умовах, вигідніших, ніж у банках: без застави, без довідок про доходи. Мова йде про так звані позичкові товариства (вони не мають стосунку до банків і це не кредитні спілки), з одним з яких зіштовхнулася й наша читачка Валентина.

Як розповідають працівники Державної служби боротьби з економічною злочинністю УМВС у Волинській області, схема роботи позичкових товариств дуже проста, але фактично без шансів для їхніх клієнтів. Переважно на гачок спритників потрапляють мешканці сільської місцевості. Послуга, яку надають такі фірми, називається адміністрування у групах, або, простіше кажучи, купівля товарів і послуг у групах. При цьому, щоб вступити до неї, потрібно сплатити стартовий внесок (у середньому 5-7 відсотків від бажаної суми позики, або 1500-3000 гривень). Чи існують насправді групи, кожен окремий позичальник ніяк пересвідчитися не може. Йому лише присвоюють порядковий номер і розповідають, що раз на два місяці проводиться своєрідний розіграш, за яким визначаються порядкові номери учасників, котрі нібито вибороли право отримати гроші. Також у позичковому товаристві можуть пояснити: пріоритетне право на позику мають ті, хто сплатив більшу суму внесків. Але це лише чергова «липа» для довірливих, які продовжують сплачувати внески в надії на отримання грошей чи товару. Хоча, як розповідають у міліції, більшість людей розуміють, що їх ошукали, уже після того, як сплатили вступний платіж.

Добре, якщо це стається у перші дні. Адже розірвати угоду і повернути перший внесок можна до моменту його реєстрації у центральному офісі (за 7-14 днів). Фактично, спритники і «грають» саме на вступному платежі, адже якщо позичальник не встигає вкластися у цей короткий період, то, за умовами договору, він більше не повертається.

Юристи таких контор дуже добре розписують і процедуру можливих судових розглядів. Зокрема у більшості угод прописано, що поскаржитися в суд клієнт може не за місцем укладання договору, а за місцем реєстрації центрального офісу фірми (загалом на Волині активно діють 6-7 товариств, якими керують з Ужгорода, Харкова, Полтави). Деякі йдуть ще далі, вказуючи адресу конкретного суду. Можна лишень здогадуватися, наскільки справедливо і безпристрасно розглядатимуть там скарги обманутих громадян.

Відзначимо, що у рекламних оголошеннях переважно навіть не вказується назва фірми, з якою позичальник має справу. Використовуються вивіски – так звані назви «програм». Нерідко вони дуже схожі на логотипи справжніх банків, які не мають до них жодного відношення.

– Фактично фірми залишаються ті самі. А ось вивіски з промовистими назвами програм, слоганами змінюються постійно, як і робочі адреси. Коли в одному місці назбиралося багато людей і на дверях офісів з’являються різні неприємні написи, переїжджають на інше місце, аби невдоволені клієнти не турбували і не відлякували нових, – розповідають у міліції.

Позичальник повинен усвідомити одне правило – гроші за кредит наперед не платяться ніколи. Також малоймовірно, що якесь приватне товариство може забезпечити кредит на кращих умовах, ніж банк із серйозним статутним капіталом та кредитним портфелем. Правоохоронці просять людей бути уважнішими і скаржаться на те, що поки не мають законодавчих важелів впливу на ситуацію.

Луцьким юристам вдалося відсудити гроші у спритників

Не так песимістично на ситуацію дивляться луцькі юристи-адвокати Сергій Слабенко та Денис Деркач. Нещодавно їм вдалося досягти безпрецедентного для Волині рішення у суді – довести неправомірність дій однієї з подібних фірм, яка нібито організовує купівлю автомобілів у групах.

Мешканець одного з райцентрів Волині записався у таку програму. Чоловік заплатив більше 100 відсотків від вартості «Черрі Тіго», але його не отримав. Коли він звернувся безпосередньо на фірму, його відправили у центральний офіс, розташований у Рівному. Там чоловіку пояснили, що він має право отримати авто, але для цього йому ще треба виконати додаткову умову – знайти трьох поручителів з достатнім рівнем доходів, які не мають бути його родичами. Покупець вирішив іти до кінця. Він знайшов таких людей і знову приїхав у Рівне, зібравши величезний пакет документів. Але тут йому повідомили про додаткову угоду №3, про яку він нічого раніше не чув і не знав. За нею було передбачено, що чоловік має ще сплатити майже сто відсотків вартості авто. Тоді клієнт нарешті вирішив звернутися по допомогу до юристів.

– Я взявся за детальне вивчення угоди, і хочу сказати, що людині без спеціальних знань у юриспруденції у ній розібратися практично не можливо, – каже адвокат Денис Деркач, який вів справу. – Після аналізу документів вдалося аргументовано довести неправомірність угоди, пряме порушення закону «Про захист прав споживачів» і що це все – пірамідальна схема. До речі, суд першої інстанції не став на бік покупця, а вже в апеляційному угоду визнали недійсною і присудили повернути усі гроші, які він сплатив.

– Потрібно усвідомити, що такий обман в Україні – масове явище. Це величезна схема, де працюють тренери, навчаючи рядових працівників, як обманути людей. Кошти звідусіль стікаються у центральні офіси. А це чималі суми. У суді нам вдалося довести вину однієї юридичної особи. Такий прецедент мав би послужити сигналом до дій для правоохоронних органів, – переконаний юрист Сергій Слабенко.

Сергій КРАЙВАНОВИЧ,

Волинська область

  •  
Comments:

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>