Безцінна ягода – журавлина

Надворі зима, а на ринках милують око рубінові намистини поліської ягоди – журавлини. Її споконвіків дуже цінували за поживні та цілющі властивості. Несли із собою в походах як оберіг мандрівники та воїни.

Чим же зумовлені такі унікальні властивості ягоди, яка довго не псується і не пліснявіє? Вчені дослідили, що вона – джерело абсолютно безпечних для людини потужних антибіотиків, які знищують практично будь-яке хвороботворне середовище. До речі, саме завдяки цьому журавлина і не псується.

Особливо рекомендують вживати ці ягоди взимку, оскільки вони містять велику кількість вітаміну С і пектинових речовин, що сприяють виведенню з організму важких і радіоактивних металів; органічні кислоти, серед яких близько половини становить лимонна кислота, а ще багато урсулової; цукри (в основному глюкоза і фруктоза) та мікроелементи (найбільше заліза і марганцю). Багата журавлина і на Р-активні речовини, які корисні при атеросклерозі, гіпертонії, ангіні та ревматизмі, зміцнюють стінки судин, підвищують міцність та еластичність кровоносних капілярів, а також мають протизапальну та ранозагоювальну дію.

Крім того, журавлина лікує нирки і сечовивідні шляхи, зокрема пієлонефрит.

Гарячий журавлинний кисіль вважають одним з найліпших потогінних засобів, а в теплому або холодному вигляді він сприяє розчиненню каменів у нирках.

Терті плоди журавлини з медом застосовують при болях у шлунку, зниженій кислотності соку, недокрів’ї, кашлі, ангіні, підвищеному кров’яному тиску. Сік журавлини з медом використовують як жарознижуючий та загальнозміцнюючий засіб. Він не тільки допомагає відкашлювати і боротися з ангіною, а й підвищує імунітет, рятуючи від чергової інфекції. На основі журавлинного соку готують морс і квас, які добре тамують спрагу, поліпшують апетит і виводять токсини. Лікарі рекомендують ці напої хворим після операції. Морс, зокрема, підвищує активність мозку і збільшує працездатність, корисний при стенокардії.

А ще ця цінна ягода знижує рівень шкідливого холестерину в крові і бореться з гіпертонією. У складі журавлини є фітонциди, або, як їх ще називають, природні антибіотики. Завдяки чому її використовують для профілактики розладів шлунку і кишківника, а також циститу.

Однак журавлина не рекомендується до вживання у разі захворювань печінки, підвищеної кислотності шлункового соку і виразкових захворюваннях.

Як готувати морс?

Перебрану ягоду облити окропом і відразу ж промити холодною кип’яченою водою. Розім’яти. Додати склянку води, розмішати і вичавити масу через щільну білу тканину. А вичавлені ягоди знову покласти у миску і залити ще однією склянкою води. Перемішати та знову вичавити. Повторити усі дії втретє. Сік розвести холодною водою до потрібної концентрації і додати цукор до смаку.

 

  •  
Comments:

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>