Маланка у Вашківцях закінчується купанням у річці

 Чимало давніх традицій, які радянська влада намагалася вижити, з кожним роком усе більше і більше відроджуються. Проте є такі місця, де їх дотримуються споконвіку, незважаючи на жодні перепони. Містечко Вашківці на Чернівеччині – одне з них. Маланку на Старий Новий рік, або, як тут називають, Переберію, вашківчани відзначають з діда-прадіда. Тепер сюди, щоб подивитися на це веселе театралізоване дійство, з’їжджаються не лише з усієї України, а й навіть з-за кордону.

А готуються до Маланки у цьому містечку заздалегідь, адже кожного року вашківчани хочуть здивувати своїх земляків і гостей новими героями та цікавими «виставами». Як розповіла нам Лідія Михайлюк, бібліотекар місцевої бібліотеки, нині Переберія переросла у цілий фестиваль.

– Кожен куток, а їх у Вашківцях сім, готує свою виставу, – розповідає Лідія Василівна. – Участь у фестивалі беруть усі, але перебиранці – лише хлопці та чоловіки. І у радянські часи, коли Маланку забороняли, її у нас теж відзначали, навіть ще цікавіше, ніж тепер. Зараз вона більш політизована, і герої-перебиранці теж, як правило, політики. Хоча Маланка обов’язково має бути з ведмедями, циганами, чортами, «дохтурами», бабою, дідом. Головний атрибут вашківчанських перебиранців – маска. Однак, заходячи у хату, вони повинні її зняти. У Долішньому кутку живе художник Микола Марчук, відомий майстер таких новорічних масок.

Вдень, 13 січня, спочатку хатами ходять колядники-діти. А вже десь близько восьмої години, коли у Вашківцях пролунає звук рога із Долішнього кутка, сотні перебиранців починають виходити на вулиці. Збираються в основному у Горішньому кутку в поважного господаря. Пізніше біля Гнатишиного відбувається «борінка» між кутками. Дорогою перебиранці веселять глядачів, заходять у кожну хату, окрім того, містечком їздить наряджений транспорт з веселою музикою. Якщо присутніх лише трохи побили віником, то вони легко відбулися, бо облити їх водою й обмазати сажею – це теж традиція, тож треба бути насторожі. «Маланкарські тусняки» у Вашківцях тривають аж до ранку. Після цього перебиранці розпочинають купання – один із прадавніх ритуалів цієї новорічної ночі, щоб змити із себе усіляку нечисть.

Наступного дня, 14 січня, в центрі містечка проходить фестиваль Маланки: кожен гурт має п’ять хвилин, щоб показати давнє мистецтво-традицію перед оргкомітетом, який визначає переможця. Участь у Переберії беруть як найменші дітлахи, яким 2-3 рочки, так і літні вишківчани. Миколі Павлюку вже 80 літ, а він один з найактивніших перебиранців, як каже Лідія Михайлюк, «виштрикує ого-го, ще як».

Це свято не з дешевих, адже на костюми та маски маланкувальникам треба витратитися, тому зібрані за ніч кошти зазвичай і витрачають на підготовку до наступної Маланки.

Несіть ковбаску і сало,

Щоб щастя ваш дім не минало!

Хай несе вам Новий рік

Здоров’я і довгий вік!

Несіть щедрівку, в цебрі горівку,

В мисці горішки ще й кільце кишки.

З Новим роком!

Ольга ЖАРЧИНСЬКА,

Чернівецька область

 

  •  
Comments:

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>