Через Сьомаки проходили війська Хмельницького

Між двома пагорбами змійкою в’ється річка Чорногузка. На її лівому березі на семи горбах і семи ярах розкинулося мальовниче село Сьомаки (стара назва Седмярки). Перша згадка про Седмярки – у литовській метриці з «Літа Божого 1423 року». У 1648-1657 роках через село пролягав шлях війська Богдана Хмельницького. В 1941 році своїм чорним крилом змахнула над селом війна, але Сьомаки відродилися.

…Линуть між садами і хатами звуки музики, скликаючи жителів населеного пункту і гостей на свято – День села. Розпочалося воно з виставки вишивок місцевих майстринь, були представлені на святі картини дитини-сироти Світлани Сіжук. Горіло багаття, варився куліш. На столах – пишні короваї, пироги, торти – то все приготували сьомаківські господині: Наталія Никитюк, Галина Войтович, Марія Прус, Катерина Середа, Тетяна Ковальчук, Міля Гаврилюк, Марія Радчук, Тетяна Волох, Наталія Лошак. Ведучі Катерина Войтович та Ольга Середа розпочинають свято. Місцевий священик отець Віталій відслужив молебень разом із церковним хором і всіх благословив. У цей день линуло чимало вітань від гостей. Люди із задоволенням подивилися святковий концерт – перед присутніми виступили хор місцевого Будинку культури, самодіяльний колектив із села Баїв, дует «Друзі» з Луцька, колектив «Журавка» із селища Рокині та інші. Вийшли на сцену й маленькі запорізькі козачата. А вправні господиньки частували усіх смачними стравами і вишнівкою.

На святі не обділили подарунками та увагою й жителів старшого віку, які творили історію та розбудовували село, багатодітних матерів-героїнь, найстаршу подружню пару та найстаршого жителя села, наймолодшого сьомаківця. Тривало свято цілісінький день, і закінчилося святковим феєрверком.

Леся ДЕНИСЮК,

село Сьомаки Луцького району

 

  •  
Comments:

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>