Скільки коштів отримали за телят?

– Багато говорили про те, що на Волині доплачують за молодняк худоби. Хотілося б дізнатися, скільки людей отримали дотації і чи вплинуло це на збільшення поголів’я великої рогатої худоби?

Ганна Ганчук, Ковельський район

На це запитання ми попросили відповісти Юрія Олександровича Юрченка, заступника начальника управління агропромислового розвитку Волинської області. Ось що він розповів:

– Волинь, згідно постанови №342 від 23 квітня, отримала за телят майже 40 відсотків коштів від тих, що виділено по Україні, а це 10 мільйонів гривень. Загалом селянин за 15 місяців утримання телят отримує тисячу гривень. Постановою охоплено 24 тисячі власників худоби. Ми ідентифікували 25 тисяч телят (а це майже стовідсотково) віком від трьох до 15 місяців. З них на 24 тисячі вже сформували реєстр.

– Як Ви думаєте, наступного року люди будуть так активно годувати телят, адже незабаром корови отелюватимуться?

– У нас запроваджена автоматизована система обліку, де записується власник тварин і дата парування худобини. Тобто на січень ми знатимемо, скільки корів розтелиться. Якщо діятиме ця постанова, то чому б не годувати? Окрім того, нею передбачені кошти не тільки за збереження молодняка, але і на доїльні установки. Волинь є лідером по їх отриманню – закуплено аж 1700! В область на них надійшло п’ять мільйонів гривень. Це хороша підтримка приватного господарника.

– А що ця постанова дасть, окрім фінансів?

– Збільшення на Волині виробництва і м’яса, і молока. Крім того, є проект постанови, якою передбачається дотація на зданий молодняк ВРХ. Тобто це значна фінансова підтримка. Водночас в області діє місцева програма підтримки одноосібників: людина, яка утримує три і більше корови, отримує по 200 гривень дотації в рік на кожну голову. Окрім цього, проводиться безкоштовне штучне осіменіння корів. На Волині діє 423 індивідуальні пункти та 519 – у сільгосппідприємствах. І кожна людина має право, ще раз наголошую, безкоштовно привести сюди свою корівчину. Що це дасть? Сформує високопродуктивну молочну галузь. Оскільки в області велика увага приділяється тваринництву, то й не дивно, що порівняно з попереднім роком чисельність ВРХ зросла на шість тисяч голів, з них корів – на п’ять. Це гарний показник, бо був період, коли на Волині за рік вирізалося по 20 тисяч голів худоби. Тепер йде нарощування. Тож на сьогодні ми маємо майже 125 тисяч ВРХ, з них 28 – у сільгосппідприємствах та 97 – у населення.

Марія ДУБУК

  •  
Comments:

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>