Вивели корову без хвоста

Алергією на коров’яче молоко, як виявилося, страждає кожен 12-й малюк (хоча потім він «переростає»). Через це дитячі продукти на основі молока часто піддають обробці. Корисні речовини такий продукт втрачає, тому вчені з Нової Зеландії вирішили піти іншим шляхом. Вони створили клони корови, в яких «виключили» ген, що часто викликає алергію. В результаті експерименту з’явилася корова Дейзі, молоко якої не містить алергенного білка.

Дивним побічним ефектом втручання в роботу генів стало те, що Дейзі народилася… без хвоста. Вчені кажуть, що це тимчасовий дефект, а тому при подальших дослідах корівки народжуватимуться в повному комплекті. Та й молоко від Дейзі поки що на прилавки магазинів не потрапить, для масового виробництва створюватимуть нову популяцію клонів.

Проте новозеландських вчених критикують колеги-американці: відсутність бета-лактоглобуліну призведе до підвищеного вмісту в молоці казеїну, який також може викликати алергію.

Мирослава КОСЬМІНА

 

  •  
Comments:

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>