Рятуємо хворих кроликів

Міксоматоз – гостра вірусна хвороба, що має швидкий перебіг. У хворого кроля припухає голова, опускаються і припухають вуха. Утворюється так звана левова голова. З очей виділяється гній, що склеює набряклі повіки. Дихання важке, кролі хриплять.

Найкращі результати дає вакцинація. Кролиць вакцинують на будь-якому терміні вагітності. Кроленят, незалежно від пори року, – у віці 28-30 днів. Через 14 днів проводять щеплення проти геморагічної хвороби. Ще через 14 обов’язково провести повторне щеплення проти міксоматозу.

Можна використати деякі народні ефективні способи. У травні-червні до кліток, до годівниць кладуть трохи листя чистотілу і горіха. Запах цих рослин відлякує комарів, які є головними переносниками хвороби.

Якщо маєте можливість, то при перших ознаках змастіть місця, які вразила хвороба, розчином 5% йоду і випустіть тварин «на волю». Досвід показує, що половина хворих одужує.

Хворим на міксоматоз варто давати чорнобривці у період цвітіння. Ці рослини необхідно згодовувати підсушеними, небагато і щодня. Якщо почнете таке лікування з перших днів хвороби – вона відступить, тварини через 10-12 днів одужають. Чорнобривці корисні навіть для профілактики. Також слід заготовити сіно із цих квітів та згодовувати потрохи (жменю) в різні періоди. Чорнобривці – один з найефективніших фітозасобів.

 

  •  
Comments:

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>