74-річну пенсіонерку до Інтернету «привчила» внука

Це раніше вважали, що доля старих – лежати на печі та жувати калачі. Тепер вже так не кажуть, адже технічний прогрес, зокрема комп’ютери та Інтернет, все більше і більше розширює свою аудиторію вдячних користувачів-пенсіонерів.

Колись розмовляла із 90-річним фронтовиком. Між іншим він промовився, що знайшов одного зі своїх однополчан через Інтернет. Мовляв, син допомагав у пошуках, він вчився і незабаром так втягнувся, що незнайомі раніше такі слова, як «сайт», «онлайн» та «блог», стали для дідуся повсякденними.

Результати статистичних досліджень, які періодично замовляють різноманітні комп’ютерні компанії, показують, що в Україні активно росте аудиторія старшого віку в Інтернеті. За останні три роки користувачів у віці «від 60 і старше» збільшилося на 37,1%. Для когось це можливість почитати, що в світі робиться, для когось – поділитися своїм досвідом, а ще для декого – єдиний шанс поговорити…

74-річну пенсіонерку Галину, як видно з її записів, змусила захопитися Інтернетом внучка Маша. Мовляв, голова ясна, руки працюють, чом би і не навчитися? Поступово вона знайшла там друзів і тепер усі свої думки викладає в Інтернет: «Ниє зламана рука, друкую тільки одним пальцем лівої», або «Над нами вище живуть мати з дочкою, які постійно витрушують просто з балкона всіляке сміття. Хоча обидві мають ступінь кандидатів медичних наук…»

Ледь не найстаріший блогер-росіянин під ім’ям Ломоносов пише в основному про війну, згадує, як воював, потрапив у полон. Він все життя був пов’язаний із технікою, одним із перших освоював електронно-обчислювальні системи, тож із комп’ютером на «ти». Зізнається на сторінках свого віртуального журналу, що сідає за монітор відразу після сніданку і ледь не до обіду відповідає на запитання, які задають йому молоді читачі зі всього світу. Він впевнений, що саме така активність і тримає його на світі.

70-річна Михайлівна із Тули роздумує: «Я раніше в «Піонерській правді» читала, що колись люди зможуть передавати по телефону не лише звук, а й картинку. А тепер діти подарували нам з чоловіком на 52-річчя весілля комп’ютер, під’єднали Інтернет, і ми щовечора розмовляємо і бачимо їх по Скайпу. Хіба це не фантастика, адже живуть вони у різних кінцях світу?»

Активними користувачами комп’ютерів поки що є міські пенсіонери, які в більшості своїй заробляли на життя не фізичною працею, а розумовою. У сільських глибинках ця чудо-техніка ще не настільки популярна та й надто дорога. Але роки не йдуть, а летять. І, мабуть, правду говорить американський професор неврології Гері Смолл, який дослідив, що в активних користувачів Інтернету майже не спостерігається вікового тугодумства, адже старенькі активізують ту частину мозку, яка відповідає за пам’ять та інтелект.

Мирослава КОСЬМІНА

  •  
Comments:

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>