Пам’ятник воїнам УПА – від редакції «Вісника+К»

Встановили і освятили на місці загибелі трьох повстанців

У попередньому номері нашої газети ми розповідали про ентузіастів, які знайшли і відновили п’ять повстанських могил. Минулої неділі, напередодні 70-ї річниці створення УПА, біля села Мульчиці Володимирецького району відбулося освячення ще одного пам’ятника українським повстанцям. Його виготовили за кошти нашої редакції, а сільський голова Василь Шкіль з однодумцями підготували насип. І тепер чорний козацький хрест при дорозі нагадуватиме про трьох невідомих бійців, які загинули у бою з червоними партизанами.

Освятив місце вічного спочинку благочинний Володимирецького району протоієрей Віталій Бондар. Він, зокрема, зазначив:

– Сьогодні ми згадуємо подвиг тих людей, які віддали своє життя за рідну землю. Лише велика любов до Батьківщини вела їх на цю благородну і святу справу. Патріоти залишили свої домівки і пішли в ліси воювати. Їхня боротьба не була марною. Тільки справжні герої здатні на самопожертву. У наш час майже не залишилося таких людей.

Головний редактор нашої газети Євген Хотимчук, який два роки тому став ініціатором акції «Знайди могилу повстанця», сказав:

– Коли хористи заспівали «Вічная пам’ять», у мене защеміло серце і виступили сльози на очах, стало боляче і водночас радісно, що вперше над останками загиблих, за стільки літ з часу їхньої смерті, прозвучала молитва. Я не перестаю захоплюватися подвигом воїнів УПА, які воювали на три фронти. Не маючи ніякої підтримки, патріоти боролися до кінця. Як нам сьогодні не вистачає їхньої сили духу, мужності, самовідданості. Ніхто не знає, звідкіля ці воїни і як їх звали, але найважливіше, що про них не забули. Тепер це місце освячене, наша молитва полинула на небо, і їхні душі нині радіють, що за них моляться.

Краєзнавець Петро Бенза, який вже багато років досліджує боротьбу УПА, розповів, що ці троє вояків загинули у жовтні 1943 року:

– Про цю сутичку навіть є документальна згадка у книзі радянського партизанського командира Олексія Федорова «Остання зима». Він пише, що біля Мульчиць вони розігнали сотню бандерівців. Але автор перекрутив факти. Мені вдалося зібрати спогади очевидців. Саме тут, на греблі, яка була єдиною дорогою серед поліських боліт, зустрілася червона розвідка з роєм повстанців – і зав’язався бій. Ці троє хлопців полягли. А федорівців потім кілька днів збирали по навколишніх лісах та болотах. Тому нам, нащадкам, потрібно знати правду і розповідати її своїм дітям та онукам.

У Мульчицях відбулася урочиста, небуденна подія. Але прикро вразив той факт, що ми приїхали з Луцька, прибули люди з Кузнецовська, а місцевих мешканців було обмаль.

***

Наша акція не завершується, ми і надалі продовжуємо вести рубрику «Знайди могилу повстанця». Адже пам’ять про УПА не вдалося знищити. У лісах та полях ще багато безіменних та забутих могил. А значить, боротьба за Україну триває, доки не буде поховано останнього бійця, який воював за її незалежність.

Кость ГАРБАРЧУК, Рівненська область

Фото Миколи КОМАРОВСЬКОГО

  •  
Comments:

Один коментар до Пам’ятник воїнам УПА – від редакції «Вісника+К»

  1. Слава Україні!
    Щиро вдячний за те, що публікуєте статті про УПА, про боротьбу нашого народу із московсько-гітлерівськими зайдами.

    Хочу підкинути вам одну тему.
    В селі Суськ Костопільського району Рівненської області поміж місцевими жителями ходить історія, коли в їхньому селі буцім-то бандерівцями було жорстоко вирізано біля 2-х десятків мирних людей. І так, повинен сказати, що жертв дійсно було вельми багато. Але мені (і не лише мені!) просто не віриться, що отак от бандерівці могли вчинити такий жахливий злочин.
    Жодних матеріальних згадок я не зміг відшукати. В паперових архівах не “копався”, бо навряд чи дістав би туди доступ.
    Думав оформити офіційний запит, але зважаючи на суть нинішньої окупаційної влади жодної віри останній бути не може.
    Тому не знаю як правильно вчинити.
    Можливо, журналістське розслідування змогло би відновити правду?
    Це дуже важливо, тому що дана історія давно взята на озброєння противниками ОУН-УПА і мусолиться з давніх часів.


    З повагою,
    /олег

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>