Вчителька – кандидат наук

Школа, інститут – і знову школа. У першому пункті Галинка була відмінницею. У другому – перспективною студенткою. Зараз Галина Василівна Ягенська – заслужений вчитель України, нагороджена орденом «За заслуги» ІІІ ступеня і опікується командою «Матрикс». Юні біологи та їхня вчителька здобули визнання однієї з кращих команд на всеукраїнському рівні.

За понад двадцять років роботи у луцькій гімназії №21 Галина Василівна підготувала більше двадцяти призерів всеукраїнських олімпіад. Учасниками міжнародних були четверо юних біологів. Вони єдині з-поміж луцьких шкіл, хто вигравав квитки на олімпіади такого рівня. Тричі поверталися з-за кордону із нагородами: дві срібні та одна бронзова медалі. Серед переможців – двоє синів Ягенської. Старший Сашко привіз із Мумбая бронзову нагороду, а молодший Василько зі Стамбула – срібло. Зараз Василь студент другого курсу Київського медичного університету. А двадцятирічний Олександр гризе граніт молекулярної біології у магістратурі університету в німецькому місті Гетінген. Перед тим він на відмінно закінчив бакалаврат з біотехнології в Кракові. А відразу після гімназії Сашко вдало склав іспити до Львівського медичного. Навіть провчився рік… І сказав батькам, що хоче вчитися по-справжньому, і подався до Європи.

Ще одна учениця Галини Василівни (а нині студентка-першокурсниця) Оленка Федонюк у цьому році захищала честь України на олімпіаді з біології в Сінгапурі. Інша вихованка Ольга Романець закінчує аспірантуру з молекулярної біології у французькому Ліоні. Усі ці учні представляють різні напрямки праці Ягенської: підготовка команди до всеукраїнських турнірів з біології, участь в олімпіадах і науково-дослідна робота. Разом із дітьми вчиться і вчителька. У березні цього року Галина Василівна захистила кандидатську дисертацію в Києві у педагогічному університеті імені Драгоманова.

Усіх вихованців об’єднує жага до пізнання і вміння працювати в команді. Галина Василівна переконана, що величезну помилку роблять батьки, коли змушують дітей переказати параграф. Учнів треба навчити думати і висловлювати думки. Саме командна робота допомагає у цьому. Вчительці важко стримати емоції, коли розповідає про підготовку команди «Матрикс». На турнірах перед дітьми ставлять завдання, які не розв’язані наукою. Тому доводиться багато читати, в тому числі й англійською, моделювати різні ситуації. Фразу вчительки «мозок плавиться» полюбляють повторювати учні, коли хочуть описати, якою була напруга при обговоренні складного завдання.

За десять років у «Матрикса» вже з’явились традиції. Перед турніром ласують цукерками «Монблан» – треба долати усі вершини і хай вони будуть солодкими.

Микола КОМАРОВСЬКИЙ,  м. Луцьк

Фото автора

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  •  
Comments:

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>