Відновили п’ять повстанських могил у лісі

Патріоти із села Мульчиці Володимирецького району

Два роки тому в нашій газеті було опубліковано матеріал головного редактора Євгена Хотимчука «Таємниці життя і смерті повстанця Степана Пархомчука». У публікації автор детально розповідав про пошуки могил трьох воїнів УПА, як задумав поставити цим хлопцям пам’ятники. Їхнє освячення відбулося на Покрову. Тепер вшанувати пам’ять загиблих приходять учні та вчителі з навколишніх сіл. Тоді у газеті ми започаткували рубрику «Знайди могилу повстанця». Адже як не намагалася радянська влада знищити пам’ять про УПА, люди не забули.

На цю публікацію одним з перших відгукнувся сільський голова з Мульчиць Володимирецького району Василь Шкіль. Ми вже неодноразово розповідали про це віддалене, але не забуте Богом село. Минулого року завдяки резонансній публікації в нашій газеті у Мульчицях збудували нову школу. Сільську громаду тут очолює справжній патріот і людина слова – Василь Шкіль. Він та двоє братів – Петро і Степан Бенза – відновили в навколишніх лісах п’ять повстанських могил. Разом із сільським головою та головним редактором ми відвідали місця вічного спочинку українських патріотів.

Довго петляли «Нивою» розбитими лісовими дорогами. Василь Сильвестрович розповідав, що в роки війни тут були хутори. Місцеві жителі допомагали повстанцям. Але про загиблих вдалося зібрати не багато відомостей. Людей залякали настільки, що навіть в роки Незалежності очевидці боялися розповідати правду.

У першій могилі – чотовий УПА на псевдо «Гусак». Про нього старожили згадували, що був поранений, коли повстанці брали Рафалівку. Помер від ран, і хуторяни таємно його похоронили. Багато років з покоління в покоління поліщуки берегли місце вічного спочинку чотового «Гусака».

Біля іншої могили Василь Шкіль розповідає історію героїчної загибелі невідомого воїна УПА:

– В цьому лісі у криївці було п’ятеро чи шестеро повстанців. Їх знайшли за допомогою собаки. Один боєць залишився прикривати побратимів. Заліг на перехресті і тримав оборону, застрелив вівчарку, яка йшла слідом. Таким чином дав можливість хлопцям відійти. Навіть не знаємо, як звати цього повстанця і скільки йому було років. Як розповідала моя хресна мати Федора (вона тут жила неподалік), бійця, вже мертвого, викопали з могили чекісти, забрали одяг. В радянські часи селяни позначали місце поховання якимось патиком. Десь років двадцять тому наші хуторяни поставили хреста.

Неподалік хутора Заперебрід – ще одне місце вічного спочинку українського воїна.

– Навіть сосна тут виросла у вигляді тризуба, – розповідає Степан Бенза. – Коли ми освячували могилу і священики закінчили службу, над лісом стали голосно курликати журавлі. А може, то душі повстанців раділи, що про них не забули нащадки.

В урочищі Підтемне над лісовою дорогою спочиває четверо вояків УПА. Відомі лише їхні псевдо: «Бен», «Нежурись», «Богдан», «Швидкий».

– Цих хлопців у криївці оточили на Коляду, шостого січня 45-го року, – розповідає Василь Сильвестрович. – Енкаведисти їх закидали гранатами, четверо бійців загинули. Один вижив, його схопили, судили і дали 10 років каторги.

А скільки ще в українських лісах безіменних та забутих могил! Ціль у повстанців була благородна – вони воювали за незалежність своєї Вітчизни.

– Дуже прикро, але чомусь на наше звернення мало відгукнулося людей, – розмірковує головний редактор Євген Хотимчук. – Лише знайшовся у Мульчицях Василь Шкіль та кілька його однодумців. Побільше б нам таких місцевих лідерів у громадах, то й Україна була б кращою. Коли ми відвідували повстанські могили, голова розповів, що при в’їзді в село біля дороги загинуло два молодих повстанці, там їх і поховали. І вирішили на тому місці поставили пам’ятник. За кошти редакції ми виготовили хрест і надгробну плиту, а сільський голова з громадою насипали курган. Лише завдяки таким ентузіастам та патріотам герої повертаються з небуття.

Кость ГАРБАРЧУК,

Рівненська область

Фото Миколи КОМАРОВСЬКОГО

 

7 жовтня, напередодні 70-ї річниці створення УПА, о 14-й годині в селі Мульчиці Володимирецького району відбудеться освячення пам’ятника українським повстанцям. Запрошуємо всіх небайдужих взяти участь, прийти і вшанувати пам’ять героїв.

 

  •  
Comments:

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>