Зауваження у щоденник – за порушення правил дорожнього руху

Нещодавно розпочався новий навчальний рік. Традиційно максимально безпечною дорогу до шкіл для дітей намагаються зробити працівники Державтоінспекції. На Волині, і в обласному центрі зокрема, з 20 серпня по 20 вересня проводиться місячник безпеки дорожнього руху серед неповнолітніх. У Луцьку запроваджено й кілька новацій, аби ще більше привернути увагу не лише дітей, а головним чином батьків, вчителів та водіїв до цієї проблеми.

Як розповів начальник відділу ДАІ з обслуговування міста Луцька УДАІ УМВС України у Волинській області Віктор Главічка, підготовча робота до нового навчального року розпочалася заздалегідь. Наприкінці серпня працівники ДАІ, які відповідають за організацію дорожнього руху з представниками житлово-комунального господарства, провели обстеження під’їзних шляхів до навчальних закладів. Визначали, де недостатньо знаків, пішохідних переходів, перевірили світлофори. На центральних дорогах міста перед пішохідними переходами на проїзну частину нанесли напис «Увага – діти!», щоб додатково привернути увагу водіїв, аби вони вчасно зменшували швидкість. Поблизу Палацу учнівської молоді, який відвідують понад три тисячі маленьких лучан, встановили обмежувачі швидкості, або «лежачих поліцейських» по-народному.

Працівники відділу ДАІ з обслуговування міста Луцька отримали окреме закріплення за навчальними закладами, таким чином, аби жоден не лишився поза увагою. У місцях, де є інтенсивний рух транспорту, та на центральних магістралях обласного центру, особливо у вранішній час, коли діти йдуть до школи, а дорослі добираються на роботу, виставлені наряди ДАІ. Паралельно автоінспектори відвідують навчальні заклади. І для найменших школярів проводять спеціалізовані уроки, лекції. Даішники розробили та розповсюдили у громадському транспорті серію листівок з інформацією про правила безпеки дорожнього руху.

На інструктажах віднедавна рекомендують у разі виявлення випадків порушення правил школярами зупиняти їх і робити відповідний запис у щоденнику. Ця практика вже впроваджується.

А батькам дітей молодших класів вони радять у перший місяць хоча б кілька разів провести свою дитину за тим маршрутом, яким вона добиратиметься до школи, аби вказати на найбільш небезпечні місця, де потрібно бути особливо обачними. Не завадить пояснити дітям, як правильно переходити дорогу, зокрема, наголосити, що не можна раптово вибігати навіть на пішохідний перехід, адже водій повинен мати час на те, щоб зупинити своє авто.

Та не забувайте: найкраща профілактика порушення правил дорожнього руху серед дітей – це особистий приклад дорослих!

Сергій КРАЙВАНОВИЧ,

м. Луцьк

Протягом восьми місяців у Луцьку за участю дітей трапилося вісім ДТП, половина з них з вини самих неповнолітніх. Травми отримали восьмеро. Найчастіше аварії трапляються через раптовий вихід на дорогу або вихід із-за стоячого транспорту.

 

  •  
Comments:

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>