Школяра вдарило напругою у 10 тисяч вольтів

Дванадцятирічний Богдан Гребенюк із села Раків Ліс Камінь-Каширського району на Волині вижив після удару напругою у 10 тисяч вольтів. Родичі кажуть, він із друзями грав у піжмурки й зайшов у відчинену трансформаторну будку. У нього обпечені 40% тіла. Найбільше обгоріли ноги.

– Богданчик ніколи нікуди не ліз без дозволу, – плаче сусідка Наталія Іванівна.– У село приїжджали з обленерго, казали, що хлопець сам зламав замки і заліз у будку. Та то слухняна дитина. Він ніколи нічого чужого не взяв би. То вже винних вигороджують, бо якась роззява не закрила будку.

Хлопця від удару напругою почало трусити і кидати. Діти побачили, злякалися. Дорослих не було, – продовжує жінка. – Усі ж картоплю копають. Хтось побіг по маму, хтось «швидку» викликав. Доки лікарі приїхали, дитина лежала обгорівша й плакала. Приїхав анестезіолог з Луцька. У дитячій реанімації Богдан лежав два дні. Лікарі казали, що народився у сорочці, бо вижив і внутрішні органи цілі. Але йому стало гірше, почали відмирати ноги. Перевезли до опікового центру Луцької міської лікарні. Там видалили мертві тканини, щоб не почалася токсемія. Підключили до апарата штучного дихання. Лікування зголосився оплатити бізнесмен Ігор Єремеєв. Богданові протягом усього життя доведеться пересаджувати шкіру.

Телефонуємо батькові Юрію Гребенюку.

– Кажуть, електрики забули закрити трансформаторну підстанцію, коли проводили ремонтні роботи перед першим вересня, – говорить Юрій Григорович. – Четвертого вересня приїхала «швидка» з Києва. Дружина поїхала із сином. Грошей за лікування з нас не беруть.

Дає номер дружини Тетяни. Вона плаче:

– Нас перевезли на реанімобілі у київський опіковий центр. Богдан у надважкому стані. До свідомості не приходить. Після того, що сталося, дуже плакав і благав: «Мамочко, поможи, бо мені дуже боляче». Чи виживе, не знаємо. Не дзвоніть мені більше.

У «Волиньобленерго» в трагедії звинувачують батька Богдана. Він зі знайомим нібито зламав замки, пішов на другий поверх у закритий трансформаторний пункт.

– Не перший рік люди гинуть за метал, – каже Юрій Леуш, заступник гендиректора з охорони праці «Волиньобленерго». – Працівників нашого підрозділу в Камінь-Каширському районі почали звинувачувати у службовому недбальстві. Ми викликали слідчу групу. Фахівці зафіксували факт злому замків на підстанції. Вона розташована за селом. До найближчого будинку – 100 метрів. Оперативники почали допитувати його господаря. Він згадав, що того дня бачив двох дорослих і хлопчика у білій сорочці. Дорослі відкривали замок. Чоловік упізнав постраждалого та його батька. За кілька хвилин обвуглену дитину вони на руках винесли з будки. Хлопчик має невеликий зріст. Він сам не міг дістати до обладнання під напругою на висоті два метри. Малого підсадили дорослі, бо шукали метал. Через дитину пройшла напруга 10 тисяч вольтів. Утворилася електрична дуга. Там температура була 3-6 тисяч градусів. Добре, що ми перед тим поміняли запобіжники. Вони вимкнули лінію за одну секунду. Інакше дитя згоріло би на місці. Судитися з батьком не будемо. У сім’ї й так горе.

Волинська обласна прокуратура поки що не порушила кримінальну справу, але причини трагедії розслідують.

(«Газета по-українськи»)

 

 

  •  
Comments:

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>