Волинянка досліджувала небо

А на старість відомий астроном стала черницею

Наш Волинський край багатий на відомі в усьому світі історичні постаті. Їх шанують за кордоном, а от в Україні мало знають. 30 серпня відзначатимемо 20-у річницю з дня смерті відомої дослідниці руху комет, вченого у галузі небесної механіки, астронома Олени Казимирчак-Полонської, яка народилася у селі Селець Володимир-Волинського району.

Величний маєток Полонських був на горбочку біля річки, але у війну його розвалили. Про одну із трьох дітей пана – Олену, яка прославила село, місцеві знають небагато. І лише завдяки завзятості Світлани Остапчук із Луцького центру наукової творчості вдалося дізнатися цікаві подробиці життя всесвітньо відомого астронома. Сільський голова Анатолій Матвіюк теж долучився до краєзнавчих пошуків: уже має чимало матеріалів, планує облаштувати у школі куточок, присвячений Полонській, та встановити пам’ятний знак за кошти громади біля колишнього маєтку.

– Походить Олена Полонська із давнього дворянського російського роду, який мав кілька маєтків на заході імперії, – розповідає Анатолій Миколайович. – Закінчила фізико-математичний факультет Львівського університету. Роботу знайшла у Львівській астрономічній обсерваторії, згодом – у Варшавському університеті займалася вивченням руху комет. Там зустріла свого майбутнього чоловіка, іхтіолога Леона Казимирчака. У 35 років народила сина. Та в тихе сімейне щастя увірвалася біда. Після арешту чоловіка його подальша доля невідома. Через некомпетентних лікарів, які сплутали менінгіт з черевним тифом, у вісім років помирає єдиний синочок. У 46 років вона залишилася без сім’ї. Розраду шукала у роботі. Займалася науковими дослідженнями в Леніградському інституті теоретичної астрономії Академії наук СРСР. У січні 1952–го її заарештовують за доносом священика, який видав кедебістам таємницю сповіді. Але через вісім місяців випускають за відсутності доказів. Поки Олена була за гратами, у херсонській божевільні померла мати.

Переказуючи долю цієї незвичайної жінки, Анатолій Миколайович не перестає захоплюватись її мужністю та мудрістю. У 54 роки Полонська навчилася складати програми для обчислення на ЕОМ, готує на перфокартах величезний масив даних про рух комет за 400 років. Вона була членом Міжнародного астрономічного союзу. Її іменем названо малу планету № 2006. Маючи 78 років Полонська досліджує історію церкви та біблеїстики. Знаючи польську, англійську, німецьку, французьку мови, перекладає духовні твори. У вісімдесят Олена Іванівна почала втрачати зір. На той час вона прийняла таємний монаший постриг, стала черницею і читала лекції студентам Ленінградської духовної академії.

Померла матушка Єлена 30 серпня 1992 року, не доживши три місяці до свого 90-річчя. Похована на кладовищі астрономів на території Пулковської обсерваторії під Санкт-Петербургом.

Нині у Селці про рід Полонських нагадує лише склеп, де покоїлось тіло Івана Полонського. Де воно зникло – ніхто не знає. За Радянського Союзу в холодному приміщенні був штаб цивільної оборони колгоспу, згодом тут зберігали молоко. За незалежності місцева молодь вирішила там облаштувати диско-бар, але потім відмовилися від цієї затії. Як можна веселитися у гробниці? Тепер старовинний склеп нікому не потрібен. Він заростає кущами. Знаючи про малу Батьківщину відомого астронома, сюди навідуються іноземці, яких цікавить її особистість. З Польщі була матушка Євдокія, яка написала книжку про Полонську. З Амстердама приїжджала Катерина Толстая, мати якої була її лікарем. Це мальовниче волинське село могло б стати осередком туризму, але хто доїде сюди дорогою, по якій «стрибають» автівки? Місцевим чиновникам варто подумати про її ремонт, щоб іноземці не сміялися з нашої безгосподарності.

Руслана ТАТАРИН,

 

  •  
Comments:

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>