У вишиванках кодують імена дітей та молитви

Серце радіє, коли бачиш, як на релігійні та державні свята вулиці розквітають вишиванками. Різні за кольорами, орнаментами, вони об’єднують воєдине нас та Україну. Проте, одягаючи національне вбрання, мало хто знає, що має воно давній код, розгадати який може не кожен.

Тривалі дослідження науковців довели, що на стародавніх вишивках можна «прочитати» все – від імені вишивальниці до часу її роботи. Відомий знавець народної творчості Володимир Підгірняк, аналізуючи витвори майстрів прикарпатського краю, виявив певні закономірності в орнаментах, які наштовхнули його на наявність в них закодованої інформації. У книзі «Текстова вишивка. Бродівське письмо» вчений розповів про спеціальний алфавіт, у якому кожен символ у вишиванці відповідає певній літері кирилиці, цифрі, навіть місяцю року. Взявши ці знання за основу, тернопільська вишивальниця Наталія Терентьєва почала створювати індивідуальні вироби зі своєрідними кодами. «Закодовані» вироби з молитвою люди замовляють і для дітей та в подарунок друзям.

– Наша робота особлива, тому, починаючи її, прошу в Бога благословення, – розповідає майстриня. – За голку беруся зі світлими думками. Найчастіше вишиваю сорочечки та крижмо на хрестини. Для хлопчиків нитками кладу молитву «Святий обручнику Йосифе, заопікуйся моєю дитиною…». Для дівчаток – «Пречиста Діво Маріє, будь моїй дитині матір’ю та заступницею». За допомогою символів можемо закодувати на полотні ім’я, прізвище, по батькові, дату народження, молитву, життєве кредо та іншу інформацію.

Щоб закодована вишиванка стала оберегом, орнамент, який символізує ім’я, потрібно на ній вишити 12 разів. Залежно від літер утворюється ромбик, хрестик, квіточка чи сніжинка. Геометричні елементи використовували в різних регіонах України. Особливо поширеним є знак восьмипелюсткової квітки чи восьмикутної зірки. Кажуть, цей знак виник завдяки накладанню двох хрестів, які означали чоловіче і жіноче начало. Ягідні та квіткові візерунки, а також зображення тварин у вишивці з’явилися пізніше. Сучасні жінки полюбляють сорочки із маками. Одні вчені вважають, що маки – дитячий знак, інші кажуть, що це – символ скорботи матерів і жінок за загиблими чоловіками та синами.

– Тож, купуючи вишиванку, варто більше дізнатися про значення орнаменту на ній, щоб сорочечка не стала даниною моді, а оберегом, захищала від лихого ока та думок, – переконує майстриня.

Мирослава КАРМЕЛЮК,

Тернопільська область

  •  
Comments:

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>