Волинські вступники – у десятці найактивніших, закарпатські – плентаються у кінці

Незабаром розпочнеться найхвилююча частина вступу 2012 року – безпосереднє зарахування у вузи, три «хвилі» змін списків. Для тих, хто випробовуватиме щастя потрапити на бюджетну форму навчання, усе закінчиться 11 серпня – саме цього дня готуватимуться накази про їх зарахування. 25 серпня завершується набір контрактників. Тож поки що можна підвести підсумки вступної кампанії, яка незабаром закінчиться.

За даними Міністерства освіти і науки, найбільш активними були вступники Донецької, Дніпропетровської областей та міста Києва. Львівська область – на четвертому місці, Житомирщина та Волинь поділили між собою відповідно дев’яте та десяте місця. Не хочуть здобувати вищу освіту чернівчани та закарпатці – тутешня молодь показала найменшу активність по Україні. Лідерами за кількістю поданих заяв залишаються Київський національний університет імені Тараса Шевченка, Київський політехнічний інститут, Львівський національний університет імені Івана Франка, Національний авіаційний університет та Національний університет «Львівська політехніка».

Щодо популярності обраних факультетів немає чіткості. У Київському політехнічному інституті найбільший конкурс на факультеті лінгвістики – за даними на середину липня 30 осіб на місце. Також популярний тут факультет соціології та права. У Луцькому національному технічному університеті повідомили, що найбільше заяв подано на спеціальності юристів та економістів. Також активно штурмують тут факультет бізнесу та факультет комп’ютерних наук. Житомирські абітурієнти понад усе хочуть стати журналістами, психологами та інженерами. Найцікавіше, що саме найдорожчі спеціальності у кожному із житомирських університетів користуються найбільшою популярністю.

Цього року і Міністерство науки не втомлюється про це повторювати, збільшено держзамовлення на ІТ-спеціальності (тобто все, що стосується комп’ютерів) та на «електроніку», «металургію та матеріалознавство», «авіаційну та ракетно-космічну техніку», «хімтехнології та інженерію», «транспорт і транспортну інфраструктуру». Щоправда, про те, що на більшість звичайних спеціальностей держзамовлення зменшено, Міністерство скромно мовчить.

Цьогорічні абітурієнти, як і минулорічні, продовжують скаржитися на недолугість системи електронного вступу. Мовляв, удень «база часто висла», тож доводилося відсилати документи ночами, траплялися технічні збої. Тож більшість усе ж скористалася старими методами і самостійно розвозила документи по вузах– так надійніше. Дехто нарікав на навалу батьків, які приїхали підтримати своїх чад, утворивши стовпотворіння, та часті розмови працівників приймальних комісій по мобільному телефону, через що вони відволікалися і вносили у базу даних неправильну інформацію.

Підготувала

Мирослава КОСЬМІНА

 

До речі

– За пробне ЗНО-2012, яке коштувало 84 гривні з кожного, школярі загалом заплатили 16 мільйонів гривень.

– Загалом було подано 10 тисяч апеляцій щодо результатів ЗНО.

– Усього в Україні тести на 200 балів написали 956 осіб. Менше ніж 124 бали отримало близько 9% абітурієнтів: погано знають французьку мову та фізику.

 

  •  
Comments:

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>