Жахливий підсумок перегонів з міліцією

Двоє молодих людей загинули і ще троє опинилися у лікарні

Трагедією і горем для батьків обернулися нічні пустощі (з суботи на неділю) компанії молоді на дорозі у Шацькому районі.

Тут якраз ніс службу відкомандирований з Луцька з обласного управління ДАІ УМВС для підсилення місцевих колег наряд. Така практика застосовується щороку на період відпусток, адже потік автотранспорту помітно зростає. Екіпажі зі взводу супроводу несуть тут службу вахтовим методом, змінюючись через тиждень. Саме у поле зору патрульних з Луцька і потрапив автомобіль-мінівен «Додж Рам Ван», в якому їхало п’ятеро молодих людей – троє хлопців з Ковеля та Нововолинська і двоє місцевих дівчат. Поблизу села Гаївка на дорозі Любомль-Шацьк-Піща міліціонери спробували зупинити іномарку. Як значиться у рапорті держінспекторів, який вони згодом подали у Шацький райвідділ внутрішніх справ, увагу автомобіль привернув тим, що у нього «не працювала передня ліва фара та характер руху вказаного транспортного засобу викликав сумнів у здатності водія ним керувати». Він не зреагував на вимогу працівників ДАІ про зупинку. Державтоінспектори вскочили у свою патрульну «Тойоту», і включивши сирену та проблискові маячки, взялися наздоганяти утікача. Водій «Доджа» і далі ігнорував усі сигнали правоохоронців.

Детальну картину та хронологію подальшого перебігу подій має встановити слідство. Можливо працівники ДАІ спробували заблокувати подальший рух машини-втікача чи сталося ще щось, але в результаті «Додж» остаточно втратив керованість, перетнув зустрічну смугу руху і на величезній швидкості полетів у кювет. Міліцейська «Тойота», уникаючи зіткнення, теж з’їхала у кювет, тільки з правого боку.

Підсумок таких «маневрів» вийшов жахливим. Прямо на місці автопригоди загинув водій «Доджа» ковельчанин Володимир С. (1991 р. н.). Ще однією жертвою аварії стала пасажирка мінівена Вікторія Ф. з Шацька (1993 р. н.). Інших трьох – 23-річних мешканців Нововолинська Олександра Б. та Юрія Ч. і 19-річну Наталію Я. із Шацька – з травмами різного ступеня важкості доставили у Любомльську ЦРЛ. Працівники ДАІ не постраждали, адже водій «Тойоти» встиг скинути швидкість.

Як повідомили нам у центрі громадських зв’язків УМВС України у Волинській області, за фактом слідчим управлінням відомства порушено кримінальну справу. Також перевіркою обставин аварії займатиметься прокуратура Волинської області. У справі почали призначати різноманітні експертизи. У тому числі з’ясовуватимуть, чи був алкоголь у крові водія «Доджа». Детальніше ж коментувати ситуацію поки що ніхто не береться.

У приватних розмовах працівники міліції і прокуратури запевняють, що ніяких порушень з боку правоохоронців допущено не було. Не дуже давно внутрішніми інструкціями працівникам ДАІ заборонили переслідувати утікачів на мотоциклах і скутерах через прецеденти з травматизмом. На автомобільний транспорт ця заборона не поширюється. Та й просто б виглядала нелогічною. Бо якщо, не зупиняти, приміром, п’яних водіїв, побоюючись за них же самих, то де гарантія, що авто з людиною «під мухою» за кермом не вріжеться в авто, в якому їде сім’я з маленькими дітьми? Але зрозуміло, що у державі, де панує недовіра до усіх органів влади, у таких ситуаціях у простих людей завжди залишатимуться запитання: чи доцільні були дії правоохоронців, чи можна було уникнути жертв? Багато чого могло б вирішити і зняти сумніви встановлення на автомобілях ДАІ відеофіксаторів. Поки що на Волині ними патрульні машини обладнують з власної ініціативи. На жаль, на «Тойоті», яка патрулювала у той день у Шацьку, відеофіксатора не було. Жалкують з цього приводу й самі міліціонери, адже тоді їм би було легше доводити свою правоту.

Сергій КРАЙВАНОВИЧ,

Волинська область

  •  
Comments:

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>