Чому хочуть посадити відомого хірурга?

Нещодавно чимало газет та інтернет-видань Буковини поширили офіційну інформацію прес-служби прокуратури Чернівецької області такого змісту: «Прокурор Чернівецької області Петро Коваль порушив кримінальну справу стосовно завідуючого хірургічним відділенням Глибоцької центральної районної лікарні. Оскільки лікар є депутатом районної ради, тому справа порушена саме прокурором. Встановлено, що в грудні 2009 року вночі до цієї лікарні з діагнозом «політравма» та «посттравматичний шок» був доправлений та госпіталізований житель цього ж району, який потребував негайного операційного втручання з подальшим лікуванням задля усунення загрози його життю. Заввідділенням, котрий у цей час чергував як лікар-хірург, не надав хворому належної медичної допомоги, що призвело до смерті пацієнта».

Заслужений лікар України Омелян Георгійович Дригибка всіма доступними правовими методами намагається відстояти свою честь і гідність. Адже, ще не провівши розслідування, прокуратура вже зробила висновок.

Лікар детально описує суть цієї справи:

– Третього грудня 2009 року о першій годині ночі мене викликали з дому на консультацію в реанімаційне відділення нашої лікарні. Сюди привезли 52-річного чоловіка, жителя села Кам’янка, Олександра Скуляка у надзвичайно важкому стані, без свідомості. В результаті вжитих реанімаційних заходів пацієнт прийшов до тями, але нічого не пам’ятав. Через 11 годин 40 хвилин він помер. При розтині з’ясували: у потерпілого було 27 переломів ребер, перелом грудини, розрив легені та плевро-пульмональний шок. Судово-медичний експерт зробив висновок, що отримані травми несумісні з життям. Спочатку справу почали розслідувати як дорожньо-транспортну пригоду: наїзд колесами машини, на одежі потерпілого були сліди автомобільних шин. Але зранку з’ясувалося, що ДТП скоїв колишній працівник міліції, і цю версію відразу відкинули. Стали розробляти іншу. Одяг потерпілого кудись зник. З’ясували: Олександр Скуляк мав конфлікт у сільському кафе з колишнім засудженим. Експерти написали: смерть настала від ударів тупим предметом. Тоді ніхто ніякої справи проти мене не відкривав. Адже, як хірург, я намагався врятувати потерпілого всіма доступними методами, але він отримав травми, несумісні з життям. Тепер вирішили мене скомпрометувати, звинувачуючи у неналежному виконанні професійних обов’язків.

У своєму зверненні до народного депутата Олександра Скибінецького лікар Омелян Дригибка пише: «Я працюю хірургом 37 років. Останні 30 – завідуючим хірургічним відділенням Глибоцької центральної районної клінічної лікарні. Зробив понад 12 тисяч операцій різного ступеня складності, рятував життя і здоров’я пацієнтів. Найскладніші операції в лікарні ніхто, окрім мене, не виконує. За мою лікарську практику не було жодної скарги від пацієнтів та їхніх родичів. Навчив багато хірургів, акушерів-гінекологів, які працюють в лікувальних закладах нашої країни та за кордоном. Зараз мене знеславлюють і принижують, сфальшувавши вже другу справу. Все це відбувається на очах тисяч людей. Хіба це додає авторитету владі?».

Свого колегу підтримали понад 300 медиків Глибоцької лікарні, які написали колективне звернення до прокурора Чернівецької області та начальника обласної міліції .

– Справа проти знаного на Буковині медика явно замовна, – вважає колишній голова Глибоцької районної державної адміністрації, нині депутат районної ради Петро Панчук. – Людину, яка врятувала тисячі життів, звинувачують у неналежному виконанні своїх професійних обов’язків – це ж безглуздо. Омелян Георгійович Дригибка, єдиний на Буковині хірург – заслужений лікар України, має незаперечний авторитет.

Кость ГАРБАРЧУК,

Чернівецька область

 

  •  
Comments:

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>