Помідори бережуть від передчасної старості

Томати нам дарують здоров’я, захищають від серйозних хвороб, і, як свідчать свіжі дослідження австралійських учених, навіть бережуть від передчасної старості. Корисні і червоні, і малинові томати, які містять цінні лікопин і каротин. Але найкорисніші все ж таки жовті та оранжеві. У них бета-каротину у 5-10 разів більше, ніж у червоних! Саме вони продовжують молодість. І тому найсолодші, найм’ясистіші і найсмачніші. Якщо хоч раз ви спробуєте Монастирську трапезу чи Золотий Кенінсберг, Медовий спас чи Короля Сибіру, Іллю Муромця чи Лимон-2, Диньовий чи Лимонний Оксхарт, ви станете прихильниками «золотих» томатів.

А втім, важко навіть уявити літо без помідорчиків. Салат із солодкого десертного помідора – це і їжа, і ліки водночас. Хочеться споживати його і вранці, і в обід, і ввечері. Тим паче, якщо зірвеш просто із грядки, то він навіть смачніший. Селекціонери вивели немало чудових сортів томатів. Зокрема, найпопулярніші малинові: Вельможа і Любимі, Рожевий Бренді і Кардинал, Бабусин секрет і Близнюки, Діва та Скорпіон. Жовті: Ілюзія, Смарагдове яблуко, Лимон, Царевич, Ізмаїльський ребристий. Це томати для справжніх гурманів.

Крім того, новітні мічуринці зробили чудовий подарунок для мужчин – чорні томати. Це коричнево-пурпурові красені, які мають оригінальний вигляд усюди: і на грядці, і на столі, і в банці. Зокрема: Апетитний, Аметист, Блу скай, Фіделіо, Чорний принц, Бузкове озеро, Перцевидний чорний, Фіолетова диня, Шоколадний зайчик.

Але щоб виростити на власних грядках це диво, треба попотіти, мати терпіння і велике бажання. Чи, як в народі кажуть, замилування до справи.

І насамкінець кілька правил-порад, як виростити гарні томати:

Ніколи не висаджуйте помідорів на тому місці, де росла картопля. Ця культура також із родини пасльонових, тож щедрого врожаю не ждіть. Крім того, рослина частіше хворітиме.

Найкраще томати ростуть на лісовій землі. Тому, готуючи компост із перегною, річкового піску, обов’язково додайте лісового «багатства» – співвідношення 1:1. Не завадить і подрібнений трухлявий пеньок або тирса, що вже перегнила.

Чим підживлювати? Лише курячим послідом. Бо хімія труїть і рослину, і людину. Поживу варто готувати у такому співвідношенні – на відро води літр посліду. Але підживлювати варто не раніше, як через десять днів після висаджування розсади, щоб не спалити коріння.

 

 

  •  
Comments:

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>