Пенсіонер живе серед опудал тварин

Дев'яносто три опудала диких та свійських тварин і птахів колишній завклуб і лісник села Кульчин, а нині пенсіонер Григорій Мефодійович Стаднюк зібрав за п'ятдесят два роки у власному домі, а точніше - в невеликій кімнаті, де й сам проживає.

- А скільки опудал я зробив людям, - пригадує майстер, - вже аж пальці спухли! Адже з чотирнадцяти років мав дозвіл на полювання.

- З чого розпочали створювати ваш домашній музей? - цікавлюся у 76-річного таксидерміста.

- Прийшов якось до мене односельчанин і каже, що на озері щось плаває. Це виявився озерний нирок. Приніс його додому, а він такий гарний, що й з'їсти шкода. Почав робити з нього опудало, бачу, що виходить. І так пішло-поїхало.

- Який догляд необхідний за опудалами?

- Вони не бояться ні спеки, ні морозу. Раз на три роки роблю "профілактику": чищу їх щіткою на вулиці від пилу, але нічим спеціальним не обприскую. Найгірший ворог опудал - моль, але в мене, дякувати Богу, її немає.

- Як рідні ставляться до вашого захоплення і цієї кімнати, яка нагадує музей?

- Вони не проти, щоб я цим займався, а я вже звик до сусідства з цими тваринами.

Користується популярністю домашній музей і в учнів з навколишніх шкіл. Усмішку в дітей викликає заєць-рибалка, а трьох лисиць з мікрофоном у вишитих фартушках вони називають тріо "Мареничі".

Останнім Григорій Стаднюк зробив опудало із павича, якого привіз йому товариш. Чоловікові шкода було позбуватися померлої пташки, опудало якої зараз мешкає по сусідству із цесарками, шуляками, бугаями, голубами, чайкою і совою. Неодноразово знайомі та друзі майстра приносили йому чи то шуляка, чи то заморожену морську карликову акулу. Григорій Мефодійович каже, що хотів би доповнити колекцію одудом, сірою вороною, єнотом.

Чи буде в домашньому музеї Григорія Стаднюка ювілейне соте опудало - покаже час, стан здоров'я і натхнення майстра.

- Ще п'ять років тому якби хто просив продати мої роботи, я говорити з ним не хотів би, а зараз не те здоров'я. Хочу продати відразу всіх опудал, щоб добудувати онукам кімнату та баню.

Інна КУЛІНІЧ,

Волинська область

Фото автора

 

  •  
Comments:

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>