У Луцьку завалилася частина будинку – двоє людей загинули

10 червня, щойно надворі почало сутеніти, за лічені секунди обвалилася частина п'ятиповерхівки №109, що на вулиці Рівненській. Свідком обвалу стала мешканка сусідньої багатоповерхівки, Світлана.

- Я сплю дуже погано, реагую, якщо хтось шумить. Прокинулася від незрозумілого звуку у дворі. Вирішила вийти на балкон. Внизу стояв якийсь чоловік. Я сконцентрувала всю увагу саме на цьому місці - просто на очах у мене все почало валитися, - слабким голосом розповідає жінка.

Загадкових людей біля стіни бачив і мешканець другого під'їзду аварійного будинку тележурналіст Павло Лісівненко:

- Прокинувся від страшенного гуркоту. Одразу почув крики: "Що ти наробив, що ти наробив!? Швидше тікаймо!" Вискочив на балкон і побачив, як від будинку біжать двоє чоловіків, а частина дому уже на землі.

Прокурор Волинської області Андрій Парака зазначив, що за фактом техногенної аварії порушено кримінальну справу за халатність та неналежне виконання обов'язків посадовими особами ЖЕКу і Луцької міської ради.

У Луцьку побували незалежні експерти з Рівного. Доцент кафедри інженерних конструкцій Рівненського національного університету водного господарства та природокористування, керівник лабораторії будівельних споруд Олександр Борисюк ошелешив журналістів і мешканців будинку своїми висновками. Мовляв, з якихось причин не витримала навантаження одна з внутрішніх стін будинку на першому поверсі, яка знаходилась всередині магазину. Для більш точного вердикту пан Олександр попросив ще трохи часу, аби отримати результати лабораторних досліджень і перевірки будівельної документації.

Поки триває пошук винних, влада пообіцяла максимально допомогти постраждалим сім'ям. Луцький міський голова Микола Романюк розповів, що тимчасово, до завершення повного обстеження конструкцій, усіх мешканців будинку №109 на Рівненській евакуювали. Тих, кому немає до кого піти, а це - 77 людей, поселили у готелі "Світязь", де забезпечене й безкоштовне харчування.

- Приймається рішення про виділення квартир тим, хто втратив свої внаслідок обвалу. Всього постраждало вісім помешкань - по чотири двокімнатних і трикімнатних. Також ми допоможемо їм з облаштуванням нових помешкань меблями, - зазначив Микола Романюк.

Після аварії на вулиці Рівненській у Луцьку на цю проблему звернув увагу голова Волинської облдержадміністрації Борис Клімчук. За його розпорядженням до 1 липня в обласному центрі проведуть тотальну архітектурну перевірку багатоповерхівок на предмет будівельних порушень.

Сергій КРАЙВАНОВИЧ,

Волинська область

Фото Миколи КОМАРОВСЬКОГО

 

  •  
Comments:

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>