Святий острівець у Городку на Рівненщині

Місце святої обителі - дуже гарне й неповторне. Монастир оточений зі всіх боків річкою Устя. З 1948 до 1990 року на його території знаходився тубдиспансер. У 1991 році і це монастирське приміщення знову стало відроджуватися духовно, відкрилася й регентська школа. А 3 квітня (свято Похвали Божої Матінки) 1993 року назавжди увійде в історію монастиря - тут знову запалала чернеча лампада, коли освятилася внутрішня церква на честь святого пророка Іллі. На той час обитель населяло 13 монашок, першою ігуменею стала Михаїла. Саме на її плечі ліг тягар відбудови обителі. Сьогодні тут більше ста насельниць. Відбудовано центральний корпус, розширено трапезну, проведено благоустрій території, зведено храми Похвали Божої Матері, Різдва Христового і святих мучениць Віри, Надії, Любові і Софії.

Як кожна обитель, ця теж має свої святині. Головна із них - благодатний образ Матінки Божої "Милосердна" (Козельщинська). "Милосердна" є однією із найбільш шанованих ікон Пречистої Діви, яка прославилася своїми чудами. У XIX столітті вона була сімейною реліквією родини Володимира Капніста в містечку Козельщина на Полтавщині. Завдяки його доньці вона стала відомою і славною ще у ті часи. Давній переказ розповідає про те, що у ХVІІІ столітті під час походу на Царгород, цією іконою заволодів військовий писар Запорозького Коша Сіромаха. Саме вона допомогла повернутися козацтву додому: Сіромаха молився до чудотворної ікони під час шторму, після чого море втихомирилося.

1881 року донька Володимира Капніста захворіла: перестрибнувши одразу через кілька сходинок, підвернула ногу і після вивиху втратила чутливість рук і ніг. Батько звертався до багатьох найкращих лікарів, але лікування не принесло полегшення. Він возив улюбленицю Марію на Кавказ, щоб чистим повітрям та мінеральними водами покращити її самопочуття. Там також знайшовся досвідчений лікар, але нічого не допомогло. Було лише виявлено, що це хвороба спинного мозку, яка вразила усе тіло. Мама, втративши надію на лікарів, вказала доньці на образ Божої Матері "Милосердна", що був у будинку, і промовила: "Молися перед нашою Заступницею". Марія, уже лежача, молилася і… одужала. У Козельщину одразу почали приїжджати хворі за зціленням. Слава про ікону розлетілася далеко. Володимир Капніст на честь ікони у 1882 році збудував тут храм Різдва Богородиці. Багато людей за зціленням приїздить сюди і сьогодні. Списки цього чудотворного образу є у багатьох місцях, навіть у Німеччині, Фінляндії. Ми маємо можливість звернутися до Матінки Божої "Милосерної" в Городку - головне з вірою і любов'ю просити у неї помочі.

Ольга ЖАРЧИНСЬКА,

Ріненська область

 

  •  
Comments:

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>